BİTKİSEL AROMATİK YAĞLAR - SOLVER KİMYA

BİTKİSEL YAĞLAR VE FAYDALARI

SUSAM YAĞI:

Susamgiller familyasından olup, bol yağlı bir tohumdur. Sıkma yöntemi ile elde edilen sabit bir yağdır. Bileşiminde oleik, stearik, palmitik, linoleik asitler taşır. Dahilen; safra taşlarının düşürülmesinde, karaciğer rahatsızlıklarında, kabızlıkta, karın ağrısında, cinsel gücü arttırmada, nefes darlığı ve bronşitte faydalıdır. Ayrıca iyi bir masaj yağıdır.

TATLI BADEM YAĞLARI:

Badem gülgiller familyasından olup genelde kuruyemiş olarak tüketilen bir meyvedir. Tatlı meyvelerin dolgun olanlarından soğuk sıkma yöntemiyle elde edilen yağa tatlı badem yağı denir. Sarı renkli hafif kokulu ceviz tadında sabit bir yağdır. Şifa amaçlı olarak idrar söktürücü, öksürük, yüksek ateş ve tüm sindirim sisteminde tahriş giderici olarak kullanılmaktadır. Haricen çok faydalı bir üründür. Kaşıntı, pişik, tahriş, yanık durumlarında gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Saç ve cilde çok faydalıdır.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞI:

Dahilen: Üzüm çekirdeği yağında %64 oranında bulunan Omega 6 da Omega 3 yağ asidi gibi damar iç çeperlerini koruyucudur ve dolaylı yoldan kılcal damarlar dolaşım sisteminin sağlıklı işleyişini sağlayarak, kalp ritmini de düzenlemeye yardımcıdır. Yine yapısında doğal olarak bulunan E vitamininin güçlü antioksidan etkisi sayesinde kötü kolesterol (LDL-oksidasyonu) azaltılabilir. Yapılan araştırmalarda, diyetlerine belli oranda üzüm çekirdeği yağı eklenen deneklerin kandaki HDL seviyeleri yükselirken, LDL seviyelerinin de düştüğü gözlemlenmiştir. Haricen: Üzüm çekirdeği yağı, akışkan bir yağ olması ve esansiyel yağ asitlerince çok zengin olması nedeniyle mükemmel bir masaj yağıdır ve bu nedenle Aromaterapi’de tercih edilir. Deriye kolayca nüfuz eder ve nemlendirir. Yağların direkt olarak nemlendirme özellikleri yoktur, ancak cilt üzerinde ince bir film tabakası oluşturup deri yüzeyinden buharlaşmayla sıvı kaybını yavaşlattıkları için dolaylı olarak nemlendirirler. Doymamış yağ asitlerinden Linoleik asit (Omega-6) bakımından zengin içeriği, hücre membranlarını rejenere eder ve cildi korur. İçinde yüksek miktarda E Vitamini barındıran ve bu nedenle antioksidan özelliğe sahip bulunan üzüm çekirdeği yağının, kozmetolojide cildin yaşlanmasını yavaşlatıcı onarıcı ve yatıştırıcı etkilerinden yararlanılır. Fransa’da plastik cerrahi alanında estetik operasyon sonrası rehabilitasyon sürecinde, üzüm çekirdeği yağının kullanıldığı bilinmektedir.

ISIRGAN TOHUMU YAĞI :
Saç dökülmesine, romatizmaya, hücre yenileyici, kan temizleyici, miyom küçültücü olarak kullanılır. KULLANILIŞI: Dahilen; Bir fincan suya 5-10 damla damlatılarak günde 2 defa kullanılır. Haricen; cilde masaj yapılarak kullanılır. Saç diplerine fıriksiyon yapılır

KANTARON YAĞI
Antiseptik, kanama durdurucu, yara ve yanık iyileştirici, iltihap önleyici kantaron yağı, daha pek çok şifa özelliğini bünyesinde barındırmaktadır. Hem haricen, hem de içilerek hastalıkların tedavisinde kullanılımaktadır. Hücre yenileyici özelliği sebebiyle, özellikle yara ve yanıklarda oldukça etkilidir. Kantaron yağı hem kantaron bitkisinin, hem de zeytinyağının şifa özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Eski çağlardan beri kullanılan kantaron yağının, mikrop öldürücü ve damar büzücü etkisi modern araştırmalarla da kanıtlanmışdır. Kantaron yağının faydaları: Kantaron yağı her türlü yaralarda kullanılmaktadır. Açık yaralar, taze yaralanmalar, kesikler, ezikler, çarpmalar sonucunda oluşan morluklar vb durumlarda iyileşme sağlamaktadır.

NANE YAĞI :
Naneden distilasyon yöntemi ile elde edilen bir uçucu yağdır, içeriğinde mentol, menton, mentofuran ihtiva etmektedir. Hafif antiseptiktir. Mentol sayesinde mikrop kovucudur. Ayrıca cinsel gücü artırır. Mide bulantısı, kusma, kolit, idrar yolu bozuklukları, adet sancıları, yüksek ateş, mide ağrısı, bölgesel şişlik, sarılık, göğüs hastalıkları, nefes darlığı, sinir sistemi yatıştırıcı, gaz çıkarıcı, karaciğer ve pankreasın düzenli çalışmasında, öksürük, astım bronşit, baş ağrısı, uykusuzluk, daralma ve yüksek ateş durumlarında, günde 5 -10 damla alınabilir. Haricen; romatizma, gut, kesik, yara bere ve iltihaplı yaralarda sürme ve masaj yöntemi ile uygulanabilir. Ayrıca diş eti, ağız sağlığı ve ağız kokusu için gargara olarak kullanılabilir.

NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI:
Latince Bitki Adı : Punica granata Drog Adı : Punicae granatae seminae oleum E Vitamini içeriği yüksektir. Yapısında, Punicic asitin yanı sıra %0,6 oranında, antioksidan özellikteki polifenolleri içermektedir. Nar çekirdeği yağı konjuge yağ asitlerini ( CLA ) yapısında bulunduran ender bitkilerden biridir. Hayvansal kaynaklı kojuge yağ asitleri yapısında iki çift bağ bulundururken, nar çekirdeği yağının yapısındaki konjuge yağ asitleri üç çift bağ içermektedir. Nar çekirdeği yağı alanında yapılan çalışmalar çok yeni olmasına rağmen, alınan başarılı sonuçlar bu yağa duyulan ilgiyi tüm dünyada artırmıştır. Önerilen Kullanım Şekli ve Miktarı; Dahilen: Fonksiyonel gıda olarak kullanıldığı kayıtlıdır. Yapılan klinik çalışmalar, konjuge yağ asitlerinin üç çift bağ taşıması özelliğinin, nar çekirdeği yağının lösemi hücreleriyle mücadelede iki çift bağ bulunduran yağ asitlerine göre daha üstün olduğunu göstermiştir. Nar çekirdeği yağının kemopreventiv bir ajan olduğu ve cilt kanseri tedavisinde kullanılabilecek güvenilir ve etkin bir kaynak olabileceği yolunda klinik çalışmalara rastlanmaktadır.Yapılan bir başka grup çalışmada da nar çekirdeği yağının meme kanserinde kanserli hücrelerin kendi kendini yok etmesini ( apoptosis ) teşvik ettiği yolundaki bulgulardan söz edilmektedir. Günde 7 - 8 damla nar çekirdeği yağının kullanılmasının yararlı olduğu, ancak içeriğinde doğal östrojen bulunması nedeni ile hamileliğin ilk üç ayında kullanılmaması önerilmektedir. Haricen : E vitamini ve polifenol içeriğinin zenin oluşu nedeni ile kozmetik preparatların terkibinde kullanılmaktadır. Doğrudan cilt bakımında kullanımı mümkündür. Alerjik reaksiyonlar gözlendiğinde kullanımına ara verilmelidir.

PAPATYA YAĞI :
Papatya; yurdumuzda bolca bulunan bir bitkidir. Emiştirme ve uçucu olarak iki tür yağı bulunur. Uçucu olan yağı yurt dışından ithal edilmekte olup, bol kokulu ve kozmetik amaçlıdır. Dahilen kullanımı tavsiye edilmez. Emiştirme usulü ile elde edilen, az kokulu olan yağı ise şifai amaçla kullanılabilir. Faydalarını ateş düşürücü, spazm çözücü, gaz çıkarıcı, rahatlık verici, boğaz ve bademcik ve diş etleri iltihapları giderilmesi, bel, baş ağrıları olarak sayabiliriz. Haricen ise; saç dökülmesi ve saç bakımı için faydalı bir üründür.

PORTAKAL YAĞI :

Portakal; turunçgiller familyasından portakal ağacının meyvesidir. Bu meyvelerin kabuklarından sıkma yöntemi ile uçucu bir yağ olan portakal yağı elde edilir. Damar sertliği, felç riski, soğuk algınlığı, nezle, grip, yorgunluk, sinir bozukluğu, hazımsızlık, kansızlık, karaciğer tembelliği, safra arttırmada, ateşlenmede, şeker hastalığı ve kilo vermede dahilen başarıyla kullanılabilir. Haricen fazla yağlı ciltlerde iyi bir bakım ürünüdür. Mide rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır.

REZENE YAĞI:
Rezene; maydanozgiller familyasından olup, yurdumuzun Ege ve Akdeniz bölgelerinde profesyonelce tarımı yapılan bir bitkidir. Distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkarılmaktadır. Kullanıldığı alanlar başlıca; sindirim kolaylaştırıcı, mide ve bağırsak yumuşatıcı, gaz çıkartıcı, adet kanamaları düzenleyici, süt arttırıcı’dır. Glaktojen etkisi ile meme şişliklerine, güçlenmede, iştah açmada kurt ve solucan düşürmede uykusuzlukta, sakinleşmede, boğmaca ve astım nöbetlerinde, sakinleştirici olarak kullanılabilir. Haricen sürülerek göğüs tıkanıklıkları ve karın ağrılarında başarıyla tatbik edilir. Hamilelerin, kullanması sakıncalı olabilir.


KARABAŞ YAĞI :

Kalbi kuvvetlendirir damar sertliğine kolestrol ve şekere faydalıdı olabilir.Uykusuzluğu giderir, balgam söker zindelik verir. Egzama yaralarına iyi gelir. Sivri sinek kovucudur. Kullanılışı Dahilen; günde ikişer damla sabah akşam yarım fincan suya damlatılarak kullanılır. Haricen; cilde sürülür.

KARANFİL YAĞI:

Sinirleri uyuşturur. Antiseptik ve ağrı kesici olarak kullanılır. Diş ağrılarında etkilidir. Kullanılışı Dahilen; 1 fincan suya 1-2 damla damlatılarak içilir. Diş ağrılarında pamuk üzerine damlatılarak diş üzerine tatbik edilir. (Karanfil yağı cilde sürülmemelidir.)


KEKİK YAĞI :

Bronşit, nezle, grip, solunum yolu rahatsızlıklarına, dişeti iltihaplarına iyi gelir. Kurt düşürücüdür. Alyuvar oluşumunu arttırır. Şeker hastalığına iyi gelir. Yara ve yanıklara antiseptik olarak kullanılır. Romatizmaya iyi gelir. Gastrit gibi mide rahatsızlıklarına da yardımcı olur. Kullanılışı Dahilen 2-3 damla yarım fincan suya katılarak veya şeker üzerine damlatılarak kullanılır. Haricen parmak uçlarıyla masaj şeklinde tatbik edilir. Fazla miktarda dahilen kullanımı sakıncalıdır.


ETİKETLER: KEKİK YAĞI NASIL YAPILIR,KEKİK YAĞI NE İŞE YARAR,KEKİK YAĞI NERELERDE KULLANILIR, KEKİK YAĞI YAPIMI,KEKİK YAĞI NASIL KULLANILIR,KARANFİL YAĞI NASIL YAPILIR, KARANFİL YAĞI YAPIMI,KARANFİL YAĞI İMALATI,KARANFİL YAĞI KULLANIMI,KARANFİL YAĞI NASIL KULLANILIR,KARABAŞ YAĞI NASIL KULLANILIR, KARABAŞ YAĞI İMALATI,KARABAŞ YAĞI ÜRETİMİ, KARABAŞ YAĞI NEREDE KULLANILIR,REZENE YAĞI NASIL KULLANILIR, REZENE YAĞI NEREDE KULLANILIR, REZENE YAĞI İMALATI,REZENE YAĞI KULLANIMI,PAPATYA YAĞI KULLANIMI, PAPATYA YAĞI NEREDE KULLANILIR,PAPTYA YAĞI İMALATI, PAPATYA YAĞI ELDESİ,PORTAKAL YAĞI NASIL KULLANILIR,PORTAKAL YAĞI NASIL YAPILIR,PORTAKAL YAĞI YAPIMI,NANE YAĞI İMALATI - ÜRETİMİ, NANE YAĞI YAPIMI,NANE YAĞI ELDESİ,NANE YAĞI NEREDE KULLANILIR,NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI ELDESİ, NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI YAPIMI,KANTARON YAĞI YAPIMI,KANTARON YAĞI NEREDE KULLANILIR,ISIRGAN TOHUMU YAĞI YAPIMI,ISIRGAN TOHUMU YAĞI NASIL KULLANILIR,SUSAM YAĞI YAPIMI,SUSAM YAĞININ FAYDALARI,SUSAM YAĞI NASIL YAPILIR.



                                                             SOLVER KİMYA