GÜNEŞ YAĞLARI | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / GÜNEŞ YAĞLARI

Bir zamanlar koyu renk güneş yanığı modaydı, hatta harika sayılıyordu. Doktorlar insanları güneş banyosu yapmaya teşvik ederdi, çünkü sağlığa yararlı olduğu düşünülürdü. Bugün güneş ışığındaki ultraviyoleye sürekli olarak aşırı maruz kalmanın cildi zamanından önce yaşlandırdığını biliyoruz. Kırışıklıklar meydana gelir. Fakat hepsinden önemlisi cilt kanseri oluşabilir. Şimdi gençliklerinde su toplayacak kadar güneş yanığı geçirenlerin ileriki yıllarda en tehlikeli cilt kanseri tipi olan habis melanoma tutulma ihtimallerinin en fazla olduğu konusunda deliller vardır. Eğer uzun süreler güneş altında kalacağınızı tahmin ediyorsanız koruma tedbiri alın. Şapka giyin, şort giymeyin, uzun kollu gömlek tercih edin.

Mümkün olduğu kadar açık hava faaliyetlerini sabahın erken saatlerine veya öğleden sonranın geç saatlerine alarak 10.00'dan 14.00'e kadar ultraviyole ışınlarının en şiddetli olduğu saatlerden kaçının.
Uzun süreler boyunca dışarda kaldığınız zaman en iyi kalite güneş yağını kullanın. Güneş yağı kararmayı tamamen önlemez ama yanmaktan korur. Hindistancevizi yağı, kakao yağı, veya bebek yağı daha süratli esmerleşmenizi sağlamaz ve ultraviyole ışınlardan çok az korur. İyi güneş yağları ya paraminobenzoic asit (PABA) veya benzophemone içerir. Bazılarında ikisi birden bulunur. (PABA) ciltte kızarıklık yapabilir.)

Güneş yağınızdan en iyi sonucu almak için güneşe çıkmadan en az yarım saat önce kullanmalısınız. Alkol bazlı güneş yağları daha derine nüfuz eder ve daha iyi koruma sağlar. Güneş yağları güneşten koruma faktörlerine göre değerlendirilir (SPF) ve değerlendirme ölçüleri 2 ile 45 arasıdır, cilt tipinize göre uygun değerlendirmeyi yapmak için doktorunuzun öğütlerini dinleyin. (Herhalde en iyisi en az 15 değerinde SPF'si olan bir güneşyağı kullanmaktır). Güneşte olduğunuz sürece yağınızı sık sık sürün (yeniden). Maddenin buharlaşmasıyla koruna değeri azalır. Banyo yapmakla ve terlemekle akıp gidebilir.

Kum, su ve diğer yüzeyler direkt güneş ışığı kadar yakabilecek ışınlar yansıtır. Güneş yağları kışın güneşe çıkıldığı zaman da kullanılmalıdır. Kış günlerinde en büyük tehlike, bulutlu günlerde kar yağdıktan hemen sonradır. Yüksek rakamlarda radyasyon artar, kayakçılar daima güneş yağı kullanmalıdırlar.

Gözleriniz, burnunuzun ve dudaklarınızın çevresindeki hassas cildin ekstra korumaya ihtiyacı vardır. Bazı kimseler çirko oksit veya titanyum dioksit gibi, bütün radyasyonların cilde ulaşmasını önleyen maddeleri tercih ederler. Diğerleri 15 SPF veya daha yüksek değerde özel bir dudak koruyucusu kullanırlar. Güneşe çıkmadan önce parfüm veya after shave losyonları kullanmayın. Böyle maddeler cildinizde rengi açılmış yerler (leke) yaratabilir. Eğer geçmişte güneşte hassasiyet nedeniyle reaksiyonlarınız olduysa,  Güneşte kaldıktan sonra, ter, tuz, havuzdaki kimyasal maddeler ve güneş yağlarını banyo veya duşla temizleyin. Sonra cildinize yağlayıcı sürün.



KOZMETİK ANSİKLOPEDİLERİ VE İÇERİKLERİ












KOZMETİK ANSİKLOPEDİLERİ VE VİDEOLARI















SOLVER KİMYA