SÜT HAYVANLARINDA ANTİBİYOTİK KULLANIMI | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / SÜT HAYVANLARINDA ANTİBİYOTİK KULLANIMI

 

 ANTİBİYOTİK SÜTLER

Antibiyotikler, süt hayvanlarını tedavi etmek ve hastalıklardan korumak amacı ile yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Fakat bilinçsizce antibiyotik kullanımı, yarardan çok zarara sebep olmaktadır. Zararlı etkilerinden korunmak için, doğru antibiyotik seçimi ve yeterli dozda kullanılması önem taşır. Hastalıkların daha çabuk tedavi edileceği düşüncesi ile ölçüsüz antibiyotik kullanılması, hem hayvan sağlığını kötü yönde etkiler, hem de üreticinin bütçesinde büyük yaralar açılmasına sebep olur.

Antibiyotiklerin süte geçme oranlarını etkileyen bazı faktörler vardır. Bunları şöyle özetleyebiliriz:

  • Hastalıklı meme antibiyotiği diğer sağlıklı memelere nazaran daha uzun süre tutar.
  • Memeye enjekte edilen antibiyotik en az 10-30 dakikada, en çok 2-4 saatte süte geçiş yapar.
  • Süt hayvanının metabolizmasının yavaş çalışması, antibiyotiğin sütten arınma süresini uzatabilir.
  • Hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin % 30-80'i doku tarafından emilir, geri kalan kısmı ise sütle birlikte vücuttan dışarı atılmaktadır.

Üreticinin antibiyotikli sütleri diğer sütlerle karıştırarak işletmeye vermesi, ciddi teknolojik ve tüketilmesi durumunda da sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Özellikle ülkemizde en çok süt tüketen kesimin çocuklar olduğunu göz önünde bulundurursak bu durum, çocuklarımızın sağlığı açısından büyük bir tehdittir.

Sağlık açısından yarattığı sorunlar:

  • Duyarlı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olur.
  • Antibiyotikli sütlerin sürekli tüketilmesi, mikroorganizmaların bağışıklık kazanmasına sebep olur.

Antibiyotikli sütlerin süt işletmeleri açısından ise sebep olduğu ekonomik kayıplar çok yüksektir.

Antibiyotik içeren sütler hiçbir şekilde fermente ürünlerde (yoğurt, ayran, vs…) kullanılamamaktadır. Peynir yapımında da sorunlara sebep olur.

Mayalamada pıhtının gevşek olması ya da hiç oluşmaması, olgunlaşma döneminde tat ve kokuda bozukluklar, kitlenin yumuşaması ve hamurumsu bir yapının meydana gelmesi antibiyotiğin sebep olduğu sorunlardan bir kaçıdır.

 

Sonuç olarak antibiyotikli sütleri mutlaka ama mutlaka titiz bir şekilde ayırmalıyız. Bunun en önemli sebebi ise insan sağlığıdır.