YANICILAR VE PARLAYICILAR | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / YANICILAR VE PARLAYICILAR

Doğada bulunan hemen hemen bütün maddeler belirli şartlar oluşturulduğunda yanabilirler. Ancak yüksek ısı veya saf oksijen gibi bazı şartların hazırlanması her zaman mümkün değildir. Yanıcı madde sözünden ısı karşısında yanıcı buhar veya gaz çıkarabilen yada kolaylıkla korlaşabilen mad¬deleri anlaşılmaktadır. Bu anlamda yanıcı maddelerin büyük çoğunluğunun birleşiminde (C) Karbon, (H) Hidrojen, (O) Oksijen, (S) Kükürt, (F) Fosfor gibi elementler bulunmakta, ısı ile temaslarında çeşitli bileşikler halinde gaz ortaya çıkartmaktadırlar. Bu gazlar buhar halindedirler.
Maddeler bilindiği gibi tabiatta üç halde bulunurlar. Yanıcı maddelerde tabiatta bulunan maddeler olduğundan üç halleri ile vardırlar.
Bunlar ;
• Katı haldeki yanıcı maddeler.
• Sıvı haldeki yanıcı maddeler,
• Gaz haldeki yanıcı maddelerdir.

1)Katı yanıcı maddeler:
Genel olarak ısı etkisi ile yanıcı buhar veya gaz çıkartmakta ve oksijen ile birleşmeleri halinde yanma meydana gelmektedir. Bu gruptaki bazı yanıcı maddeler (parafin, mum, katı yağlar…) önce eriyerek sıvı hale geçmekte daha sonra buhar haline geçerek yanmaktadır Bazıları ise doğrudan buhar haline geçerek yanmaktadır.

2)Sıvı haldeki yanıcı maddeler:
Sıvı yanıcı maddeler genellikle buharlaştıktan sonra yanarlar. Bunların çoğu normal havada buharlaşırlar . Bazıları ise -7 0C de buharlaşmaya başlar . Bu gruptaki yanıcılar, katı yanıcı maddelere göre daha kolay ve hızlı yanarlar. Sıvı yanıcı maddelerin çoğunluğunun buharı havadan ağırdır.

3) Gaz haldeki yanıcı maddeler:
Diğer yanıcı maddelere oranla daha kolay ve daha hızlı yanarlar. Oksijenle temasa getirilmeleri çok küçük kütleler halinde olmalıdır. Gaz halindeki yanıcı maddeler çoğu zaman çeşitli gazların karışımından meydana gelmektedir.