FASULYE KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞI..MÜCADELE.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / FASULYE KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞI..MÜCADELE..

fasulye kök çürüklüğü hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Fasulye kök çürüklüğü hastalığına toprak ve tohum kökenli birden fazla etmen neden olmaktadır. Fusarium spp.'nin miselleri bölmeli ve genellikle düzensiz dallanmıştır. Konidi taşıyıcıları üzerinde makro ve mikrokonidiler görülür. Makrokonidiler 3-5 bölmeli, orak şeklinde, mikrokonidiler tek hücreli, renksizdir. Rhizoctonia solanı 'nin miselleri dik açı oluşturacak şekilde yan dallar meydana getirir. Yan dallar üzerinde boğumun hemen yanında bir bölme bulunur. Miseller seyrek bölmeli, gençken renksiz, vakuollü ve sonradan sarımtırak, yaşlandıkça koyu kahverengine dönüşür. Macrophomina phaseoli ' nin genç hifleri renksiz, 8 mikron kalınlıkta olup, fazlaca dallanırlar ve her bir dal ana dala paraleldir. Yaşlanmış hiflerin görünüşü biraz daha değişiktir. Bunların ince bölmeleri ve dik dallan vardır. Bu hifler üstünde 27°C ' de 2-3 gün içinde sklerotlar oluşur. Sklerotlar düz, parlak, siyah ve şekilsizdir. Colletotrichum Hndemuthianum ' un spor yataklarının (Aservuluslar) içinde uzun, siyah uzantılar (sefalar) bulunur. Konidiler tek hücreli ve ovaldir. Seksüel devresinde perites içinde askus ve askospor verir.

Hastalık etmenleri toprakta ve topraktaki bitki artıklarında misel, konidi, skleroti, klamidospor, perites gibi değişik şekilde kışlarlar. Bazı etmenler tohuma geçer ve orada yaşamını sürdürür. Gerek toprak, gerekse tohumda bulunan etmenler, koşullar elverişli olduğunda yeni çıkan fasulye bitkisinde hastalık oluştururlar.

fasulye kök çürüklüğü hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 BELİRTİLERİ

Fasulye kök çürüklüğü hastalığı tohumun çimlenme döneminden bitkinin ileri dönemlerine kadar kendini gösterebilir. Bitki toprak yüzüne çıkmadan önce ölebilir, bu durumda tarlada boş alanlar görülür. Fide veya bitkinin ileri dönemlerinde meydana gelen hastalıkta, bitkide genel bir bodurluk, yapraklarda dökülme, sonunda kurumalar görülür. Hasta bitkinin kök sistemi ya hiç oluşmamış veya toprak yüzeyine yakın ikinci bir kök gelişmesi oluşmuştur. Sapın içi boşalmış ve rengi kiremit kırmızısı veya kahverengi bir renk almıştır. Üst üste ekim yapılan yerlerde ve tohumun etmenlerle bulaşık olduğu, ayrıca taban suyu yüksek ve sık ekim yapılan yerlerde hastalığın epidemi yapması söz konusudur. Koşullar uygun olduğu taktirde bütün fasulye ekiliş alanlarında hastalık yaygın şekilde görülür.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELESİ

Tohumluk, hastalık görülmeyen tarlalardan sağlanmalı,
Hastalık görülen tarlada en az 2 yıl baklagil dışındaki bitkiler yetiştirilmeli,
Dengesiz gübrelemeden, özellikle fazla azotlu gübre vermekten kaçınılmalı,
Taban suyu yüksek olan yerlerde ekim yapılmamalı veya toprak drene edilmeli.
Sık ekim ve aşırı sulamadan kaçınmalı,
Sulama suyu hastalıkla bulaşık olan tarlalardan geçirilmemelidir.

 

 TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ

Tohum hafifçe nemlendirildikten sonra ilaçlama kabında ilacın tohuma iyice yapışmasını temin edecek şekilde yeterince çalkalanmalıdır. Karıştırma işlemi sırasında tohum kabuğunun soyulmasına meydan vermemek için bidonu yavaş çevirmek gerekmektedir.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Ekimden önce koruyucu olarak tohum ilaçlaması önerilebilir.

ZİRAİ İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Thiram % 80 WG 300 g

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Fasulye kök çürüklüğü hastalığı nedir, fasulye kök çürüklüğü hastalığı nedenleri, yaprak lekesi ile mücadele,  fasulye hastalıkları,  fasulye bakımı,  fasulye bakım gübresi, gübreleri, fasulye hastalığı, hastalıkları,  fasulye besleme gübreleri, gübre üretimi, fasulye gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, fasulyegübresi nasıl yapılır, fasulye kök çürüklüğü ilaç ile tedavi,  fasulyede mantar hastalığı mantar hastalıkları, fasulye gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  fasulye ilaçlama,  fasulye ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, fasulye kök çürüklüğü hastalığı ile kültürel mücadelefasulye kök çürüklüğü hastalığı ile ilaç ile mücadelefasulye kök çürüklüğü hastalığı için ilaç.



SOLVER KİMYA