KARANFİLDE KURŞUNİ KÜF HASTALIĞI..TEDAVİSİ..MÜCADELESİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / KARANFİLDE KURŞUNİ KÜF HASTALIĞI..TEDAVİSİ..MÜCADELESİ..

karanfilde kurşuni küf hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Kurşuni Küf {Botrytis cinerea Pers), kesme çiçek yetiştiriciliğinde karşılaşılan en önemli fungal hastalık etmenlerinden biri olup, genellikle zayıflık parazitidir. Hastalık etmeni, örtüaltı yetiştiriciliğinin yapıldığı alanlarda ve havalandırması iyi olmayan seralarda görülür. Etmen hava ve toprak kökenlidir. Fungus kışı sklerot halinde hasta bitki artıkları üzerinde ve toprakta geçirirken, ilkbaharda bu sklerotlar çimlenerek, miselyum ve konidiospor oluşturur. Fungus uygun koşullarda kışı miselyum olarak da geçirebilir.

B. cinerea çevreye atılmış bitkisel materyal üzerinde gelişerek, yağmur, rüzgâr ve örtüaltında hava akımıyla etrafa yayılarak, gelişmekte olan zayıf bitkilere özellikle yaralardan girerek enfeksiyonu oluşturur. Konukçu bulamayan sporlar ise kurak şartlarda en fazla 2 saat yaşar.

karanfilde kurşuni küf hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 BELİRTİLERİ

Hastalık daha çok karanfilin çiçeklerinde görülmekle birlikte yaprak ve saplarda da belirti oluşturabilir. Çiçeklerde ilk belirtiler, dış (petal) yapraklarda kahve-rengileşme ve yumuşama şeklinde görülürken, uygun koşullarda (%90-95 nem ve 20-25°C sıcaklık) fungusun sporlan bu lekeler üzerinde gn-kahverengi bir küf tabakası oluşturur ve sporlar bitkinin diğer organlarına yayılır. Kurak şartlarda bu gri küf tabakası ortadan kalkarak, kahverengi buruşuk alanlar şeklinde bir görünüm kazanır. Hastalık çiçek kalitesini düşürdüğü için ekonomik olarak büyük kayıplara neden olmaktadır.

Etmen ülkemizde havalandırması uygun olmayan ve özellikle yüksek nemin uzun süre hakim olduğu seralarda daha çok görülmektedir

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ

 -  Seralarda iyi havalandırma yapılarak sıcaklık ve orantılı nemin yükselmesi Önlenmeli, özellikle geceleri nemin yoğunlaşarak bitkiler üzerine damla düşmesinin önüne geçilmeli,

 -  Bitkiler arasında hava akımının olabilmesi için sık dikimden kaçınılmalı,

 -  Dengeli gübreleme ve iyi bakım yapılarak bitkilerin sağlıklı gelişmeleri sağlanmalı,

 -  Hasta bitkiler toplanarak uzaklaştırılmalı, hasattan sonra sklerotların toprağa karışmasını önlemek için bitki artıkları yakılarak imha edilmelidir.

 

 TARIM İLAÇLARI İLE MÜCADELE

İlaçlamalar yeşil aksam uygulaması şeklinde yapılır. Karanfil yapraklarının mumlu bir tabaka ile kaplı olması nedeniyle yayıcı ve yapıştırıcı maddeler kullanılmalıdır. Bitkinin her tarafı iyice ilaçlanmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

İlaçlamaya hastalığın ilk belirtileri görülür görülmez başlanmalıdır. İkinci ve diğer ilaçlamalar kullanılan preparatın etki süresi göz önüne alınarak hastalık baskı altına alınıncaya kadar yapılmalıdır.

ZİRAİ İLAÇLARI VE UYGULAMA REÇETELERİ


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Prochloraz +Folpet 150+600 g/l EC 300 ml/da

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Karanfilde kurşuni küf hastalığı nedir, karanfillerde kurşuni küf hastalığı ile mücadele,  karanfil hastalıkları,  karanfil bakımı,  karanfil bakım gübresi, gübreleri, patates hastalığı, hastalıkları,  karanfil besleme gübreleri, gübre üretimi, patates gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, karanfil gübresi nasıl yapılır,  karanfillerde kurşuni küf hastalığı için ilaç ile tedavi,  karanfillerde mantar hastalığı mantar hastalıkları, karanfil gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  karanfil ilaçlama,  karanfil ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, karanfillerde kurşuni küf hastalığı ile kültürel mücadele, karanfilde kurşuni küf hastalığı ile ilaç ile mücadelekaranfillerde kurşuni küf hastalığı için zirai ilaç.



SOLVER KİMYA