PATATES YAPRAK KIVRILMA VİRÜSÜ..MÜCADELESİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / PATATES YAPRAK KIVRILMA VİRÜSÜ..MÜCADELESİ..

patateste yaprak kıvrılma hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Hastalığın etmeni patates yaprak kıvrılma virüsü?dür. Canlı bitkide yaşayabilir ve çoğalabilir. Vektörü olan yaprak bitlerinde enfeksiyon yeteneğini uzun süre devam ettirir (persistent ). Yani virüs persistent'tir. Konukçu bitkide sistemiktir. Bitki özsuyunda enfeksiyon yeteneğini çabuk kaybeder.

Doğada yaprak bitleriyle yayılır. En önemli vektörü Myzus persicae 'dır. Diğer vektör yaprak bitleri M. ascalonious, Neomyzus circumflems, Aulacorthum solanı, Macrosiphum euphorbiae ve Aphis nasturtii' dir. Yumru ile de hastalık taşınır. Bulaşık olmayan bölgelere tohumlukla virüs kısa zamanda yayılabilir.

patateste yaprak kıvrılma hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtileri, virüsün ırklarına, konukçu bitkinin varyetelerine ve çevre şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte, genel olarak şu şekildedir.

Primer enfeksiyonlarda ilk belirtiler bitkinin genç tepe yapraklarında görülür. Genel olarak yapraklar dışarıya doğru ve külah şeklinde içe kıvrılır. Bu yapraklarda renk değişir. Bazı çeşitler açık yeşil-san, bazılarında kırmızı-menekşe renk alır.

Sekonder enfeksiyonlarda yumrudan gelen bitki sağlıklılardan daha küçüktür. Yani büyümede geri kalır. Yaşlı yapraklar kıvrılır, alt yapraklar dik ve deri gibi kalınlaşır ve sertleşir. Bazı çeşitlerde böyle yapraklarda nekrozlar görülebilir. Genel olarak ele alındığında bir hışırtı ile yaprak kırılır.

Yumrudaki belirtiler hasattan bir süre sonra depoda belirgin duruma gelir ,böyle yumrular kesildiğinde bazı çeşitlerde ağ nekrozu görülür. İplik şeklinde çimlenme yaprak kıvrılma virüsü enfeksiyonu sonucunda da oluşabilir.

Hastalığın ekonomik önemi büyüktür.Çünkü verim ve tohumluk değeri üzerinde etkilidir. Primer enfeksiyonlar mevsim sonunda meydana gelmişse o yılın ürünü için fazla etkili değildir. Ancak ertesi yılın verimini olumsuz etkiler. Ürün % 50'den aşağıya düşebilir.Ayrıca iplik şeklinde çimlenme nedeniyle tohumluk özelliğini kaybeder.Hastalıklı yumrudan meydana gelen bitkiler çok az yumru bağlar.

Azotlu gübreleme ve yüksek ısı virüsün etkisini hafifletir.

Hastalık yurdumuzda patates yetiştiren her yerde görülmektedir.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELESİ

Hastalığa dayanıklı veya tolerant çeşitlerin ekimi,

Hastalığın ve vektörünün kış konukçularının patates ekim bölgelerinde imhası,

Bilhassa tohumluk patatesin vektörlerin bulunmadığı bölgelerde üretilmesi.

 

 TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELESİ

Hastalığın vektörlerine karşı insektisitlerle mücadele yapılmalıdır.

Bu dikimle birlikte verilen sistemik ilaçlar olabileceği gibi, vektörlerin

patatese geliş durumlarına göre, patatesin çıkışından sonra verilebilecek sistemik ilaçlarla da olabilir.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Vektörlerin patatese geliş durumlarına göre mücadele zamanı saptanır.

 


GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: Patateste yaprak kıvrılma nedir,patateste yaprak kıvrılma hastalığı belirtileri,patates bakımı,patates koruma ilaçları,patateste yaprak kıvrılması neden olur,patateste yaprak kıvrılma hastalığı ile mücadele,patateste mantar hastalığı,mantar hastalıkları,patateste yaprak kıvrılması tedavisi,patates yaprak kıvrılma hastalığı ile kültürel mücadele,ilaçla mücadele,tarım ilacı,tarım ilaçları,zirai ilaçlar,patateste yaprak kıvrılma hastalığı ilaçları,patates yetiştiriciliği,patates gübresi,patates gübreleri,gübre üretimi,gübre toptancıları,gübre formülleri,formül,gübre formülü,patateste yaprak kıvrılma hastalığı nasıl yok olur,patateste yaprak kıvrılma ile mücadele yolları,mücadele yöntemleri.



SOLVER KİMYA