ŞANZIMAN YAĞI..ÖZELLİKLERİ..KULLANIMI.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / ŞANZIMAN YAĞI..ÖZELLİKLERİ..KULLANIMI..

Şanzıman Yağı Nedir, Neden Önemlidir?

Motordan kavrama yolu ile aldığı hareketi aktaran parçaya şanzıman adı verilir. Manuel ve otomatik olarak iki farklı şanzıman vardır. Manuel şanzıman sürücü tarafından kontrol edilir. Vites kolu ile debriyajdan oluşur. Otomatik şanzımanda ise motor devri yükseldikçe kendiliğinden ayarlanır. Şanzıman aracın kalkışını ve araca en uygun hızın verilmesini, ayrıca araç dururken motorun çalışır durumda olmasını sağlar. Bu paçaların içinde yağ vardır. Bu yağ dişlilerin ısınmasını önler. Şanzıman yağı nedir denildiğinde de ısınmayı önleyen sıvı akla gelir. Bu yağ zaman zaman özelliğini kaybedip kaybetmediğinin anlaşılması için kontrol edilmelidir. Yağ özelliğini yitirdiyse değiştirilmelidir. Değiştirilmediği takdirde aşırı ısınma olur ve şanzıman görev yapamaz hale gelir.

Şanzıman yağ bakımı nasıl yapılır?

  • Şanzıman yağını boşaltın ve yenisi ile doldurun
  • Yeni tava contası ve filtresini uygulayın (eğer otomatik vites ise)
  • Sızıntıları kontrol edin

Yağ Kaçağı Olup Olmadığı Kontrol Edilmelidir

Peki, şanzıman yağı neden önemlidir? Bu donanım araç yüksek hızda giderken ekonomik sürüş sağlar. Aynı zamanda aracın ileri ya da geri hareket etmesine imkan verir. Eğer şanzıman yağı özelliğini yitirdiyse dişliler birbirine sürter ve aracı hareket ettirilmesi mümkün olmaz. Bu yağın bir başka adı da dişli yağıdır. Çünkü donanımın içindeki dişliler için kullanılır. Yağ numarası ise araca göre değişir. Ancak görevi hepsinde dişlilerin ısınmasını önlemektir. Belli süreler içinde yağ kaçağının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer şanzıman yağı kaçağı varsa mutlaka servise başvurulmalıdır. Ancak bu servis kesinlikle güçlü teknik altyapıya sahip olmalıdır. Çünkü bu merkezler araçları gelişmiş teknolojilere sahip cihazlarla kontrol eder. Böylece tüm arızalar kolayca tespit edilir.

                                       SOLVER KİMYA