AMBALAJ ATIKLARI - SOLVER KİMYA | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / AMBALAJ ATIKLARI - SOLVER KİMYA

 AMBALAJ ATIKLARI VE GERİ DÖNÜŞÜMÜ;

Atık veya çöp, kullanıldıktan sonra işe yaramayan nesnelere vediğimiz addır. İnsanların bulunduğu her yerde, (ev, iş, okul, vs.) katı atık oluşur. Katı atıklar oluştukları yerlere göre ve içeriklerine göre türlere ayrılır. 

Günlük hayat içersinde kullanılan ürünlerin boş ambalajları, kağıt-karton, cam, metal, plastik “ambalaj atıklarını” oluştururlar. 

Bütün ambalaj tipleri çeşitli ekonomik değerlere sahiptir, ve her ambalaj tipinin atığı da o oranda değerlidir. Satış ambalajları, dış ambalajlar ve nakliye ambalajları Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği doğrultusunda ayrı ayrı toplanmalı ve geri kazanım sağlanmalıdır.  

Ambalaj atıklarının geri kazanılabilimesi için, çöpe atılmaması, ayrıca biriktirilmesi gerekir. Türkiye’de her birey günde ortalama 1 kg. katı atık üretmektedir. Bu katı atıklar büyük oranda, gıda atıklarıdır. 

Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne göre, ÇEVKO işbirliğiyle kaynağında ayrı toplama ve geri kazanım uygulamaları yapan belediyeler, ambalaj atıklarını evlerden, işyerlerinden ve tesislerden ayrı bir sistemle toplar, geri kazanım endüstrisine ulaştırır.