ANTEP FISTIĞINDA KARAZENK HASTALIĞI..TEDAVİSİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / ANTEP FISTIĞINDA KARAZENK HASTALIĞI..TEDAVİSİ..

antep fıstığı karazenk hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ
 

Fungusun konidiosporları ince, uzun hilal şeklinde. 4-6 bölmeli ve koyu renklidir. Fungus kışı enfekteli yapraklar üzerinde peritesyum olarak geçirir.

İlkbaharda nisan-mayıs aylarında hava sıcaklığı 15-17°C"yi bulduğunda, yapraklar üzerinde bulunan peritesyumlardaki askuslarda, elipsoit şekilli koyu renkli asko­sporların uçuşları başlayarak, yapraklar üzerinde primer enfeksiyonları gerçek­leştirir. Askospor çimlenmesi için 10 saatlik yaprak ıslaklık süresi gereklidir. İlk enfeksiyondan yaklaşık 19-30 gün sonra yapraklar üzerinde toplu iğne başı büyüklüğünde, siyah renkli piknitler görülmeye başlar.

Piknitlerde binlerce konidiospor oluşur ve bunlar sağlıklı yapraklara ve meyvelere, böcekler, yağmur suları veya rüzgâr tarafından taşınır ve vejetasyon dönemi boyunca sekonder enfeksiyonları meydana getirirler. Sekonder enfeksiyonlar en az 6 saatlik yaprak ıslaklık süresinde başlar, 18 saatlik yaprak ıslaklık süresi ve 21-22°C sıcaklıklarda maksimuma ulaşır. İklim koşullarının uygun olduğu dönem­lerde hasattan sonra da, hatta eylül ayına kadar devam edebilir.


antep fıstığı karazenk hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 BELİRTİLERİ
 

Hastalığın tipik belirtisi, daha çok yaprağın üst kısmında, kısmen de meyve kabuk­larında görülen siyah lekelerdir. Bu nekrotik lekelerde siyah piknitler bulunur .

Başlangıçta 0.? cm çapında olan lekeler ikincil yaprak damarları ile sınırlanmıştır. Daha sonra bu alanlar genişleyerek yaprağın bir kısmını kaplar. Sezon sonunda bu alanlar klorotik ve sonuçta nekrotik bir hal alır. Şiddetli enfeksiyon koşullarında erken yaprak dökümlerine sebep olabilir. Meyveler üzerinde enfeksiyon nadir oluşur. fakat şiddetli enfeksiyonlarda piknitlerin hemen hemen meyve sapma kadar yayıldığı görülebilir.

Hastalıklı yapraklarda fotosentez alanı azaldığından, ağaçların zayıf düşer ve meyve içlerini dolduramaz. Dolayısıyla ürün miktarı ve kalitesi azalır. Bu durum bir sonraki yılın ürün miktarının da düşmesine neden olur. Hatta şiddetli enfeksiyon yıllarında ağaç zayıf düşeceğinden, bu ağaçlardan birkaç yıl ürün alınmayabilir. Hastalık, enfeksiyon şiddetine bağlı olarak üründe %100'e varan kayıplara yol açabilmektedir.

Hastalık antepfıstığı yetiştiriciliği yapılan tüm bölgelerde, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak görülür.


antep fıstığı karazenk hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMLERİ
 

- Sonbahar ve erken ilkbaharda yere dökülen yapraklar toplanarak yakılmalı veya gömülmelidir.

- Hastalığın yayılmaması açısından sulama yapılan yerlerde damlama sulama tercih edilmelidir.


 

 TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ

İlaçlama, ağacın her tarafını kaplayacak şekilde yapılmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

1. ilaçlama: İlk enfeksiyonların başlamasından önce yapılması gerekmektedir. Bu ilaçlama, çiçek dökümünden sonra, döllenmeyi takiben meyvelerin buğday danesi büyüklüğüne ulaştığı devrede yapılmalıdır.

2. İlaçlama ve diğer ilaçlamalar: Kullanılan ilaçlann etki süresi dikkate alınarak, enfeksiyon koşulları sona erinceye kadar ilaçlamalara devam edilir.

ZİRAİ İLAÇLARI VE UYGULAMA REÇETELERİ.


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Bakır oksiklorid %50 WP 500 g
Bakır oksit %50 WP 500 g
Bordo bulamacı SIVI 750+1500 g
Dodine %65 WP 100 g
Dodine 500 g/l FS 100 ml
Maneb %80 WP 300 g
Propineb %70 WP 300 g

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: 
Antep fıstığında kara zenk hastalığı nedir, antep fıstığında kara zenk hastalığı nedenleri,  antepfıstığı hastalıkları, antep fıstık bakımı,  antepfıstığı bakım gübresi, gübreleri,  antepfıstığı ağaçlarının hastalığı, hastalıkları,  antep fıstığı besleme gübreleri, gübre üretimi,  antep fıstığı gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, antepfıstığı gübresi nasıl yapılır, antep fıstığı için ilaç ile tedavi,  antep fıstığı mantar hastalığı mantar hastalıkları, antep fıstığı gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  antep fıstığı ilaçlama,  antep fıstığı ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, antepfıstığı kara zenk hastalığı ile mücadeleantep fıstık gübreleme.


SOLVER KİMYA