ANTİBİYOTİKLİ KALÇA PROTEZİ | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / ANTİBİYOTİKLİ KALÇA PROTEZİ

Antibiyotikli kalça protezi

Türk hekimleri ve mühendisleri tarafından geliştirilen "antibiyotik salınımlı kalça protezi", kontrollü bir şekilde antibiyotik salgılayarak kalça protezi sonrasındaki enfeksiyon riskini azaltıyor


Türk hekimleri ve mühendisleri tarafından çalışmaları yürütülen, Orsem Orthopedics tarafından geliştirilen "antibiyotik salınımlı kalça protezi", projesi 2008 yılı sonunda seri üretime geçiyor. Türk hekimleri ve mühendisleri tarafından çalışmaları yürütülen, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından desteklenen bu proje, ilaç ve protezin bir arada kullanılmasıyla ameliyat sonrasında enfeksiyon riskini azaltmayı amaçlıyor.

UYUMU DAHA İYİ

Dünyada bir İLK olan bu ürün, ilaç ve tıbbi malzemenin bir arada kullanılmasına örnek oluşturuyor. Kalpte tıkalı damarları açmak için kullanılan ilaçlı stentler ya da hormon salgılayarak gebeliği önleyen rahim içi araçlar gibi, geliştirilen bu kalça protezi de kontrollü bir şekilde antibiyotik salgılayarak kalça protezi sonrasındaki enfeksiyon riskini azaltıyor. Orsem Orthopedics Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tolga Yalçınkaya, bu özel protezi şöyle anlatıyor: "Kontrollü antibiyotik salınımı sağlayan kalça protezinde, protezin üstünü çok özel bir polimer ile kapladık. Kaplamayı oluşturan mikroskobik küreciklerin içerisinde de antibiyotik yer almaktadır. Protez insan vücuduna yerleştirildikten sonra polimer zamanla çözülmekte ve içerisindeki antibiyotik serbest kalarak kemiğe yayılmaktadır."