AROMALAR | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / AROMALAR

 

Aromalar başta gıda ürünleri olmak üzere birçok farklı ürüne belirli bir koku ve tadı kazandırmak, veya olan kokuyu ve tadı kuvvetlendirmek ya da geliştirmek amacıyla kullanılan, koku ve tat verici özelliğe sahip karışımlardır. Aynı zamanda aromalar son üründeki istenmeyen tat ve kokuyu maskelemek amacıyla da kullanılmaktadır.

Aromalar son üründeki uygulamaya göre farklı taşıyıcı ve gıda katkı maddesi içerir. 

Aroma endüstrisinde kullanılan hammadeler doğal, doğala özdeş veya yapay hammaddelerdir.

Doğal hammaddeler bitkisel veya hayvansal kaynaklardan elde edilen aromatik özellikler taşıyan maddeler veya bu doğal ürünlerin karışımlarıdır. Doğal hammaddeleri oluşturan ana ürünler uçucu yağlar, oleresinler, konkretler, resinoidler ve absolülerdir.

Doğala özdeş aromalar kimyasal yollarla sentezlenen veya izole edilen, kimyasal yapı olarak doğal aroma maddeleri ile aynı olan maddelerden oluşan ürünlerdir. Bu aromalar kısaca doğada bulunan aroma maddelerinin endüstriyel olarak sentezlenmiş şeklidir.

Yapay aromalar kimyasal yollarla sentezlenen ancak kimyasal yapısı doğal aroma maddelerinden farklı olan maddelerdir. Yapay aroma maddeleri, doğada hiç bir kaynakta tespit edilememiştir ve laboratuarlarda sentezlenmişlerdir.

Bu hammaddelerin kullanımına bağlı olarak elde edilen aromalar doğal, doğala özdeş ve yapay olarak sınıflandırılmaktadır.

                                                                                   YUSUF AKKAPILI

                                                                                   KİMYA MÜHENDİSİ