ASETİK ASİT NEDİR - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / ASETİK ASİT NEDİR - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ

KULLANIM ALANLARI VE TEKNİK BİLGİLER

ASETİK ASİT (% 80 - % 100) – E 260

CH3COOH

 

Tanımı

: Keskin sirke kokulu renksiz şeffaf sıvı.

 

:

Kimyasal isimleri

: Etanoik asit;  metankarboksilik asit.

Spesifikasyonlar

:

Saflık

: % 80 (± 2)

Klorür

: max. 50 ppm

Su

: max. % 20

Toplam sülfat

: max. 50 ppm

Demir

: max. 2 ppm

Formik asit

: max. 500 ppm

Ağır metaller

: max. 2 ppm

Asetaldehit

: max. 50 ppm

Renk (APHA)

: max. 10

 

 

Saflık

: % 99,5

Klorür

: max. 15 ppm

Buharlaşma kalıntısı

: max. % 0,01

Toplam sülfat

: max. 15 ppm

Demir

: max. 2 ppm

Formik asit

: max. 500 ppm

Ağır metaller

: max. 2 ppm

Asetaldehit

: max. 50 ppm.

Renk (APHA)

: max. 10

 

 

                     

Özellikler: Su, etanol

 

, aseton, toluen, hegzan ile her derecede karışabilir. İşlenmemiş incirde sitrik asitle birlikte doğal olarak bulunmaktadır.

Depolama: Asetik asit, % 25 lik konsantrasyonun üzerinde deride yanma, gözlerde kalıcı zarara yol açacak ölçüde tahriş edicidir.Ayrıca sindirim siteminde ciddi zararlara yol açabilir ve kan asiditesinde ölümcül değişimler yaratabilir. 39˚C üzeri sıcaklıklarda parlayabilme ve  havayla patlayıcı karışımlar oluşturabilme özelliği vardır. Dolayısıyla çok dikkatli depolanmalı ve kullanılmalıdır.

Kullanım alanları: Kauçuk imalatında koagülatör olarak ve boya ve deri sanayiinde kullanılmaktadır.

Vinil asetat üretiminde: Dünyada üretilen asetik asitin yaklaşık % 45 i vinil asetat üretiminde kullanılmaktadır.Vinil asetat, boya ve yapıştırıcı sektöründe kullanılan polivinil asetat ve diğer polimerlerin başlangıç maddesidir.

Asetik anhidrit üretiminde:  Üretilen asetik asitin % 25-30’ u asetik anhidrite dönüşüm prosesinde kullanılmaktadır. Asetik anhidrit ise selüloz asetatın (sentetik tekstil) ana hammaddesidir ve fotoğraf filmlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca asetik anhidrit, aspirin, eroin ve diğer bazı bileşiklerin üretiminde kullanılmaktadır.

Gıdada: Asetik asitin %5 ile % 8 lik çözeltileri direk olarak sirke yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca turşu yapımında % 18 e kadar olan çözeltileri de kullanılmaktadır. Salata sosları, mayonez, tatlı ve ekşi turşular ve birçok solar ile et kürlemede ve sebze konservelerinde kullanılmaktadır.

Mayonez üretiminde, asetik asit katılmasıyla Salmonella’nın ısıya karşı direnci azaltılmaktadır. Asetik asit pH düştükçe artan mikrobiyolojik etki göstermektedirler. Ekmekte ve diğer fırınlanmış ürünlerde asetik asidin kullanımına izin verilmektedir. Ancak yeterli antimikrobiyal etki için gerekli olan miktar üründe istenilmeyen bir tad oluşturabilmektedir. Maya ve bakterilere karşı küflere olduğundan daha etkilidir. Asetik asit ancak pH: 3,5’ta ekmek küfü Aspergillus niger ve Rhizopus nigricans’ı inhibe etmektedir. Asetik asit ketçap, mayonez ve turşu gibi asitlik ve karakteristik lezzetin istendiği gıdalarda hem lezzet katmak hemde koruyucu etkisinden yararlanmak amacıyla kullanılmaktadır.

Çözücü olarak: Asetik asit mükemmel bir polar çözücüdür. Teraftalik asit (polietilen teraftalatın-PET hammadesi) üretimine çözücü olarak kullanılır. Ayrıca, karbokatyonların yer aldığı  bir çok reaksiyonda çözücü olarak kullanılır.

Kimyevi madde üretiminde: Asetik asit, sodyum asetat (tekstil endüstrisi ve gıda koruyucusu), bakır asetat (pigment ve fungisit olarak kullanılır), alüminyum ve demir asetat (boyalar için renk verici olarak kullanılır) üretiminde başlıca hammaddedir.

 

pH ayarlayıcısı: Zayıf bir asit olmasından ve sulu çözeltilerle kolaylıkla karışabilmesinden ötürü tekstil, gıda, kozmetik, deri, ilaç sektörlerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tekstil sektöründe en çok kullanılan asit asetik asittir. Genellikle tüm yumuşatıcıların asidik ortamalarda reaksiyon vermesinden dolayı yumuşatıcının kumaşa çekilmesinin sağlanması için banyoya verilmektedir.

 

                                             
                         

ETİKETLER : ASETİK ASİT NEDİR,ASETİK ASİT VE ÖZELLİKLERİ,ASETİK ASİT HAKKINDA BİLGİ,ASETİK ASİT MSDS,ASETİK ASİT SPESİFİKASYONU,ASETİK ASİT NEDEN KULLANILIR,ASETİK ASİT İMALATI,ASETİK ASİT ELDESİ,ASETİK ASİT ÜRETİMİ,ASETİK ASİT NEREDE KULLANILIR,ASETİK ASİT NERELERDE KULLANILIR,ASETİK ASİT HANGİ ÜRÜNLERDE KULLANILIR,MAYONEZ FORMÜLLERİ,KETÇAP ÜRETİMİ,KETÇAP FORMÜLLERİ,GIDA ÜRÜNLER FORMÜLLERİ,MAYA İMALATI,MAYA ÜRETİMİ,MAYA FORMÜLLERİ,MAYA NASIL YAPILIR,MAYA ELDESİ,MAYA YAPIMI,MAYA NEDEN YAPILIR.

 

SOLVER KİMYA