ASKORBİK ASİT ( VİTAMİN C ) - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / ASKORBİK ASİT ( VİTAMİN C ) - GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ

KULLANIM ALANLARI VE TEKNİK BİLGİLER

 

ASKORBİK ASİT – E 300

(VİTAMİN C)

C6H8O6

 

Tanımı

: Beyaz-uçuk sarı renkte kristal veya toz. 

 

 

Spesifikasyonlar

:

Ağır metaller

: < 10 mg/kg

Arsenik

: < 3 mg/kg

Bakır

: < 5 mg/kg

Civa

: < 1 mg/kg

Demir

: < 2 mg/kg

Kurutmadaki kayıp (3 s. 105 oC)

: < % 0,1

Kurşun

: < 5 mg/kg

Oksalik asit

: < % 0,2

pH değeri (% 5 suda)

: 2,2-2,5

Renk

: BY’den daha koyu değil.

Saflık

: % 99,0-100,5

Spesifik rotasyon (% 10 suda)

: + 20,5’den    + 21,5’ye

Sülfatlanmış kül

: < % 0,1

Mol ağırlığı

: 176,13 g/mol

     

Özellikler: Dekompozisyonla   190 oC civarında erir. Pratikte kokusuz, keskin tada sahiptir. Suda kolayca çözünebilir; etanolde çözünür, yağda, katı yağda, eterde, petrol eterde, toluende ve kloroformda çözünmez.

 GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ TIKLAYINIZ.

Kullanım alanları: Asit kristal ve toz ilaç formülasyonlarının üretiminde kendi haliyle multi vitamin ve mineral formülasyonunda kullanılır. Kozmetik emisyonlarında ve diğer preparatlarda da kullanılır. Gıda sanayiinde Vitamin C ve vitamin karışımları olarak bilinir. Vitamin C içecek maddelerinden, meyve, sebze ve derin dondurulmuş ürünlere kadar oldukça geniş bir kullanım alanı bulan bir antioksidan, besleyici ve renk koruyucudur. Askorbik asit ve sodyum tuzları; üründe hızlı bir renk oluşumunu sağlar. Renk oksidasyonu belirli bir ölçüde engellenir. Ürün rengi uzun süre korunur. Askorbik asit ve tuzları, ürünün metal çubuklara temas ettiği yerlerde oluşabilen yeşillenme rengine de mani olurlar. Fazlası antioksidant olarak görev alır. Yağ oksidasyonu sonucu oluşabilecek olan ransiditeyi belli ölçüde engeller. Unlu mamüllerde ise hamur kalitesini ve fırınlama özelliklerini geliştirmesi bakımından kullanılmaktadır.

            

Kullanım miktarları:

 

 

 

Dondurulmuş sebzelerin renk stabilizasyonunda

: % 0,5-3’lük çözelti şeklinde

Dondurulmuş balık ve deniz ürünlerinde

: 500-1500 ppm

Et ürünlerinde

: 300-500 ppm

Meyve ve sebze sularının stabilizasyonunda

: 200-500 ppm

Serinletici içeceklerin stabilizasyonunda

: 100-300 ppm

Süt ve süt ürünlerinde

: 50-100 ppm

Şarap ve şampanya stabilizasyonunda

: 50-75 mg/lt

Unlu mamüllerde

: 20-80 ppm

Özel bilgiler: Hava ve ışık aldığında bozunur. Orijinal ambalajında ve oda sıcaklığında saklandığı taktirde 30 ay dayanır. Güçlü bir indirgen ajandır. Suyun ve nemin varlığında derece derece dekompoze olur. Oksidasyon işlemi ışık ve bazı metal iyonları ile  örneğin demir ve bakır katalize olur. Ürünün metallerle temas halinde olmasından kaçınılmalıdır. Okside edici ajanlar ve alkali maddeler hızlı dekompozisyona sebep olurlar. Sulu çözeltiler en fazla 4-6 pH’da dayanır.

NOT: Kıyılmış veya bütün haldeki et renginin, biyolojik bir antioksidan olan C vitamini uygulaması ile korunması mümkündür. C vitamini ilavesi, ve sığır kıymalarında pigment ve lipid kararlılığını arttırmaktadır. %5 C vitamini solüsyonuna daldırma işleminin pigment oksidasyonunu geciktirdiğini belirtilmiştir.

 


 

 GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ TIKLAYINIZ.


ETİKETLER : ASKORBİK ASİT MSDS,ASKORBİK ASİT NEDİR,ASKORBİK ASİT SPESİFİKASYONU,ASKORBİK ASİT NEREDE KULLANILIR,
ASKORBİK ASİT NASIL KULLANILIR,ASKORBİK ASİT NERELERDE KULLANILIR,ASKORBİK ASİT VE VİTAMİN C,ASKORBİK ASİT VE VİTAMİN FORMÜLLERİ,VİTAMİN NASIL KULLANILIR,VİTAMİN ÜRETİMİ,VİTAMİN YAPIMI,VİTAMİN ELDESİ,VİTAMİNİN ÖZELLİKLERİ,VİTAMİN C NEREDE KULLANILIR,VİTAMİN C MSDS,VİTAMİN C NEDEN KULLANILIR,İLAÇ FORMÜLLERİ,İLAÇ FORMÜLASYONLARI,İLAÇ ÜRETİMİ,İLAÇ ELDESİ,İLAÇ YAPIMI,İLAÇ İMALATI.

SOLVER KİMYA ( GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ )