ÇİLEK YAPRAK LEKESİ..FUNGUSİTLER..TEDAVİSİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / ÇİLEK YAPRAK LEKESİ..FUNGUSİTLER..TEDAVİSİ..

çilekte yaprak lekesi ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Fungusun eşeysiz formu Kamularla tulasnei (Sacc.)'dır. Peritesyumlar, siyah renkli ve kısmen gömülü, 100-150 (im çapındadır. Sklerotlar büyüklük ve biçim olarak peritesyumlara benzer. Askuslar küçük demetler şeklindedir. Askosporlar şeffaf ve ortadan bölmeli iki hücre şeklindedir. Her hücre genellikle iki yağ damlacığı içermektedir.

Fungusun konidiosporları elipsoit-silindirik şekilli, şeffaf ve 20-40x3-5 um boyutlarında olup, bölmesiz veya 1 -4 bölmelidir. Çoğunlukla kısa zincirler şeklindedir.

Üç inokulum kaynağı vardır. Bunlar kışı canlı yapraklar üzerindeki lekelerde geçiren konidiosporlar, kışı sklerotlar halinde geçirenlerden oluşan konidiosporlar ve peritesyumlarda oluşan askosporlardır.

Konidiosporlar iklim koşullarının uygun olduğu, enfeksiyonun süreklilik gösterdiği yıl ve yerlerde özellikle ilkbaharda, yaprakların her iki yüzeyinde ve diğer bitki kısımlarında oluşan lekelerde bol miktarda bulunur. Böylece daha yaşlı lekeler her mevsimde genç bitkileri enfekte edecek inokulumu sağlamaktadır. Konidiosporlar sıçrayan su damlacıkları ile yayılmaktadır. Konidiosporların çim-lenmesiyle oluşan çim borucukları, yaprağın her iki yüzeyindeki stomalardan, giriş yapar. Nadiren yaprak epidermisinden de giriş olabilmektedir. Konidioforlar, epidermisin altındaki yoğun miselyum kitlelerinden salkımlar şeklinde ve çoğunlukla stomalardan çıkarlar.

Sklerotlar, kış boyunca enfekte olmuş ölü yapraklar üzerinde bolca oluşarak, ilkbaharda konidiosporları meydana getirirler.

Peritesyumlar, kışı geçirmiş yaprakların çoğunlukla alt yüzeylerinde oluşmaktadır. Askuslardan çıkan askosporlar rüzgârla dağılır. Ancak askosporlar, konidiosporlar gibi önemli bir primer inokulum kaynağı değildir.

Fungus sıçrayan su damlaları ile yayıldığı için, aşırı yağış hastalığı arttırır. Yapraklar üzerindeki lekelerde konidiospor oluşumu için 15-20°C sıcaklık gerekmektedir.

çilekte yaprak lekesi ile ilgili görsel sonucu

 BELİRTİLERİ

Hastalık, yaprak lekesi şeklinde görülür. Ancak, taç ve çanak yapraklarda, stolonlarda ve meyve saplan üzerinde de lekelere rastlanmaktadır. Lekeler ilk görüldüğü zaman yaprak yüzeyinde küçük koyu erguvani belli belirsizdir. Lekeler 3-6 mm çapa gelince, orta kısımları kahverengileşir, kısa bir süre sonra grileşir, sonuçta genç yapraklarda açık kahverengi, yaşlı yapraklarda beyaz renge dönüşür. Nekrotik alan, erguvan kırmızısı-kahverenginde belirli bir sınırla çevrilir. Lekeler yaprağın alt yüzeyinde de bellidir, fakat renk yoğunluğu azdır. Çok sayıdaki leke birleşerek yaprağı kurutur.

Belirtilerin ortaya çıkması, hem çilek türü ve çeşidine hem de etmenin ırkına bağlıdır. Duyarlı çeşitlerde, yaprak ve yaprakçığın önemli bir kısmını kaplayan lekeler görülür.

Enfekteli taç ve çanak yapraklar, stolonlar, meyve demetleri üzerindeki lekeler, normalde yaprağın üst yüzeyinde oluşanlara benzer. Enfekte olmuş meyveler üzerinde yüzeysel siyah lekeler ortaya çıkar. Hastalıklı doku, kahverengimsi siyah renkte, sert ve derimsi haldedir. Meyvede çürüme ve üründe kayıp olmamasına rağmen, kalite düşer.

Ülkemizde çilek üretilen tüm alanlarda rastlanmaktadır.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMLERİ

- İyi drene edilmiş topraklarda çilek yetiştirilmelidir.

- Bitkiler arasında iyi bir hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.

- Sağlıklı üretim materyali kullanılmalıdır.

- Kış süresince bitki üzerinde kalan enfekteli yaşlı yapraklar,

 hastalığın inokulum kaynağının azaltılmasına yardımcı olması bakımından,

 ilkbahar büyüme dönemi başlamadan önce tarladan uzaklaştırılmalıdır.

- Dayanıklı çeşitler tercih edilmelidir.

 

 TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELESİ

Ülkemizde henüz ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünü bulunmamaktadır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Ülkemizde henüz ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünü bulunmamaktadır.

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: 
Çileklerde yaprak lekesi hastalığı nedir, çilekte yaprak lekesi hastalığı nedenleri,  çilek hastalıkları, çilek bakımı,  çilek bakım gübresi, gübreleri,  çilek ağaçlarının hastalığı, hastalıkları,  çilek için besleme gübreleri, gübre üretimi, çilek gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, çilek gübresi nasıl yapılır, çilek için ilaç ile tedavi,  çilek mantar hastalığı mantar hastalıkları, çilek gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  çilek ilaçlama,  çilek ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, çilekte yaprak lekesi hastalığı ile mücadeleçilek gübreleme.


SOLVER KİMYA