DEZENFEKTANDA ALDEHİTLER | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / DEZENFEKTANDA ALDEHİTLER

DEZENFEKTANDA ALDEHİTLER :

Aldehitler


Dezenfektan olarak en yaygın kullanılan aldehit; formaldehittir (HCHO). Formaldehitin sudaki %35-40 lık çözeltisini formalin adı verilmektedir. Aldehitler, bakterilere, virüslere, bakteri sporlarına, küflere ve mayalara karşı geniş bir etki spektrumuna sahiptir.

 Aldehitlerin mikrobisit etkisi mikroorganizmaların hücre proteinlerinin fonksiyonel grupları ile reaksiyonlarından ileri gelmektedir. Etkili olduğu pH aralığı genellikle hafif asidikten nötral pH değerine kadardır. Aldehitlerin asidik solüsyonlarla karıştırılması mümkündür.

Ancak, alkalilerle karıştırmak mümkün değildir. Formaldehitin dezenfeksiyon etkisi glyoxal (OHC-CHO), glutardialdehit [OHC-(CH2)-CHO] gibi diğer aldehitlerle veya kuaternery amonyum bileşikleri ile kombine olarak kullanılması ile önemli ölçüde arttırılabilmektedir. Böylelikle, formaldehite geniş bir kullanılabilirlik de sağlanmaktadır.

Yüksek buhar basıncı nedeniyle formaldehit hava ve oda dezenfeksiyonun da sık sık kullanılmaktadır. Formaldehit buharının etkin olabilmesi için, oda sıcaklığının 18oC civarında ve bağıl neminin yüksek olması gerekmektedir.

Gaz halindeki formaldehit deri, mukoz membranlar ve göze yakıcı, aşındırıcı etki etmektedir. Dezenfektanın etki süresi sporların öldürülmesi isteniyor ise 24 saat civarındadır. Etki süresinden sonra amonyak ile nötralizasyon mümkündür.

                                                                                                              SOLVER KİMYA