DOĞA KİRLİLİĞİNDE OZON VE SERA ETKİSİ | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / DOĞA KİRLİLİĞİNDE OZON VE SERA ETKİSİ

OZON VE SERA ETKİSİ:

Dünyamızı saran tabaka atmosferdir. Atmosferin yapısında %78 azot (n), %21 oksijen, %0.9 argon, %0.033 karbondioksit bulunur. Atmosferin kalınlığı yaklaşık Olarak 120 km ‘dir. Ozon atmosferin dışını örter, eski Yunanca’da 1koku yaymak” anlamına gelen “ozein” kelimesinden üretilen keskin kokulu ve mavi renklidir.

Atmosferin diğer bir görevi de Dünya’nın kazandığı ısıyı muhafaza etmesidir. Bu vazifeyi, atmosferde bulunan karbondioksit gazı, (sera etkisi mekanizmasıyla yorgan gibi) ısıyı muhafaza ederek yerine getirmektedir.

Sera etkisi yapan karbondioksit şeffaf bir gazdır. Aynen seranın veya otomobilin camı gibi, havadaki karbondioksit gazı da ısı veren güneş ışınlarını içine alır; fakat içerisinin ısısını geri vermez.

Gaz bir örtü gibi Dünya’yı sarar. Bu örtü olmasa idi Dünya’nın sıcaklığı –18 derece olacaktı. Bu örtü sayesinde ise ısı ortalama +15 derecede muhafaza edilmektedir. Atmosferdeki karbondioksit nisbeti çok fazla olsaydı, Dünyamız 450 derecelik bir sıcaklığıyla yanıp , kavrulan Venüs gezegenine benzerdi.

                                                                                                                            SOLVER KİMYA