EKOLOJİK TARIM VE ORGANİK GÜBRELER. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / EKOLOJİK TARIM VE ORGANİK GÜBRELER.

 

 

GÜBRE ANSİKLOPEDİLERİ

 

    

Bir tarlada uzun süre tarım yapılmasına bağlı olarak verimde düşmeler görülür. Verimi nasıl yükseltiriz diye düşünen bilim adamları önce noksanlık tezini ortaya attılar.

Buna göre; organik gübreler ve bitkiler farklı farklı besin maddesi tüketirler. Bir bitki aynı yere fazla ekilecek olursa bitki istediği besini istediği kadar bulamaz, daha az besin bulan bitki daha az gelişir denilmiştir.

Bunun sonucunda, bu eksilen  bitki besin maddelerinin toprağa kimyasal yollarla verilmesine başlandı. Önceleri görüldü ki; verim artmaktadır. Bu olay 1950'li yıllarda Avrupa' da başladı. Yaklaşık 20 sene boyunca Avrupa bu mantıkla yoğun tarım yaptı.

 

     Ekolojik tarım, 

önceleri dekardan alınan ürün miktarı hızla arttı, zamanla görüldü ki, bu artış sürekli değil. Daha da fazla gübre kullanılmasıyla birlikte verimin gerilediğini gördüler. Kullanılan gübreye göre verimin azalmasına kimyasal gübrelerinin fayda ve zararlarının tartışılmasına neden oldu.

Kimyasal gübre, kullanıldığı süre bu çeşit bitkilerin tohumları çimlenemez. Kimyasal gübrelerin kullanımına sınırlama getirilmesi ile topraklar temizlenmeye başlar. Toprağın temizlenmesi ile birlikte yıllarca hiç görülmeyen, unutulan, bitkiler yeniden görülmeye başlar.

SOLVER KİMYA