ELMA KARA LEKE HASTALIĞI..FUNGUSİTLER..TEDAVİSİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / ELMA KARA LEKE HASTALIĞI..FUNGUSİTLER..TEDAVİSİ..

elma kara leke ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Etmenin saprofitlik ve parazitik olmak üzere 2 devresi vardır. Saprofitik dönem sonbaharda yere dökülen ölü yapraklarda başlar. İlkbaharda peritesyumun olgunlaşmasına kadar sürer, parazitik dönem ise, fungusun canlı dokularda sürdürdüğü yaşamını kapsamaktadır.

Etmenin miselyumu bölmelidir, önceleri renksiz olup giderek kahverengileşir. Epidemis ve kütiküla arasında gelişerek stromayı oluşturur, gelişimini sürdüren fungus zamanla kütikülayi parçalar. Miselyumların ucunda kısa, dipleri kalın, uç kısmı ise ince konidiot'orlar ve bunların ucunda da konidiler oluşur. Renksiz olan konidiler zamanla kahverengileşir. Peritesler sonbaharda dökülen lekeli yapraklarda oluşur. Küremsi veya yarı küremsidir. İlkbaharda peritesler içinde askosporlar olgunlaşırlar.

elma kara leke ile ilgili görsel sonucu

 BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtileri ağacın yaprak meyve ve sürgünlerinde görülür. Yaprağın üst ve alt yüzünde oluşan lekeler başlangıçta yağlımsı görünüştedir, giderek zeytin rengini alır sonra da kahverengileşir. Kadifemsi yapıdadır ve zamanla lekeli kısımdaki doku ölür, üzerinde çatlaklar ve delikler oluşur. Ağır infekteli yapraklar sararır ve erken dökülürler.

Meyvedeki lekeler yeşilimtırak olup zamanla kahverengine dönüşür. Küçük lekeler zamanla birleşirler ve bu kısımlarda meyvenin gelişmesi durur, deforme olmuş meyveler oluşur.

Elmada sürgün enfeksiyonları bazı duyarlı çeşitlerde görülür. Lekeler oval veya yuvarlak kabarcıklar şeklindedir. Püstül olarak tanımlanan bu kabarcıklar ilkbaharda çatlar ve içinde oluşan konidi yatakları açığa çıkar. Püstüller zamanla birleşerek ""uyuz"" veya ""sıraca"" denilen yaralar oluşturur.

Hastalığın zararı doğrudan veya dolaylı olmaktadır. Yaprak infeksiyonları nedeniyle fotosentez ve solunum olayları engellendiğinden, ağaç yıldan yıla zayıflamaktadır. Hastalık nedeniyle oluşan ürün kaybı ortalama % 20-45 arasında değişmektedir. Hastalık yurdumuzda elma yetiştirilen tüm bölgelerde yaygın olarak görülmektedir.

elma kara leke ile ilgili görsel sonucu

 KÜLTÜREL MÜCADELESİ

Primer infeksiyon kaynağı yere dökülmüş lekeli yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı veya derince gömülmelidir. Sıracalı dallar da budanıp bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ

İlaçlama, ilaç ağacın her tarafını kaplayacak, ilaçlanmamış kısım kalmayacak şekilde yapılmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

1. İlaçlama: Çiçek gözleri kabardığında; (Dal sıracası bulunan yerlerde 3-5 gün
2. İlaçlama: Pembe rozet tomurcuğu döneminde; Çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde
3. İlaçlama: Çiçek taç yaprakları % 70 - 80 dökülünce, 4. ve diğer ilaçlamalar ise ekolojik koşulların hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda kullanılan fungisitin etki süreleri dikkate alınarak uygulanmalıdır.
İlaçlamalarda;

a) Dal sıracası bulunan yerlerde

İlaçlamada % 2'lik Bordo Bulamacı veya hazır bakirli preparatlardan birisi % 0.8 dozunda,
İlaçlamada hazır bakirli preparatlardan birisi % 0.4 dozunda veya diğer fungisitlerden birisi önerilen dozda,
Ve diğer ilaçlamalarda bakirli fungisitler dışındaki fungisitlerden birisi önerilen dozda kullanılmalıdır.
İlaçlamada % 1'lik Bordo Bulamacı veya hazır bakirli preparatlardan birisi % 0.4 dozunda kullanılmalıdır. Diğer ilaçlamalar dal sıracası bulunan yerlerde olduğu gibidir.

Tahmin ve uyarı sisteminin uygulandığı yörelerde ise :

Savaşım programının uygulanabilmesi için tahmin uyarı istasyonunda fenolojik, biyolojik ve meteorolojik kriterler belirlenecektir. Bu amaçla perites olgunlaşmasının, doğada askospor uçuşlarının, enfeksiyon peryotlarının ve fenolojik gelişmenin saptanması gereklidir.

Perites olgunlaşmasının saptanması

Aralık-Şubat aylarında tahmin uyarı istasyonunda önceden toplanmış yoğun kara lekeli yapraklardan her gün alınarak laboratuarda vazelini! lam tuzakları yardımı ile askospor çıkışı belirlenecektir. İçine nemli kağıt konulan petrilerde bulunan lam tuzakları 4-6 saat sonra mikroskop altında incelenerek askospor çıkışının başlayıp başlamadığı saptanacaktır. Mikroskopta incelemeye ilk askospor görülünceye kadar devam edilecek ve ilk askosporun görülmesi doğada perites olgunlaşmasının teorik olarak başlaması kabul edilecektir.

Doğada askospor uçuşlarının saptanması

Tahmin uyarı istasyonunda ağaçlara asılacak veya yoğun kara lekeli yaprakların bulunduğu tel kafeslerin üzerine konulacak vazelinli lam tuzakları ile askospor uçuş süresi belirlenecektir. Askospor uçuş peryodunun izlenmesi çalışmalarına doğada askospor çıkışı sona erinceye kadar devam edilecektir

ZİRAİ İLAÇLAR VE İLAÇLAMA REÇETELERİ


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Bakır kalsiyum oksiklorid %16 WP 1500 g
Bakır oksiklorid %50 WP 400 g
Bakır oksit %50 WP 400 g
Benomyl %50 WP 60 g
Bitertanol %25 SC 50 g
Bordo bulamacı SIVI 500 + 1000 g / 1000 g + 2000 g
Bromuconazole 100 g/l SC 30 ml
Captan %50 WP 150 g
Captan 500 g/l FL 150 ml
Carbendazim %50 WP 30 g
Chlorothalonil %75 WP 150 g
Chlorothalonil + Carbendazim 450 + 100 g/l EC 240 ml
Chlorothalonil 500 g/l FL 200 ml
Cyproconazole + Captan 1+ %75 WG 150 g
Cyproconazole 50 g/l EC 25 ml
Cyprodinil %50 WG 30 g
Dichlofluanid %50 WP 200 g
Difenoconazole EC 10 ml
Dithianon %70 WG 40 g
Dithianon 740 g/l WP 50 ml
Dodine %65 WP 100 g
Dodine 500 g/l FW 80 g
Fenarimol 120 g/l EC 30 ml
Fenbuconazole 50 g/l EC 40 ml
Fluazinam 500 g/l SC 50 ml
Flusilazol 400 g/l EC 5 ml
Folpet %50 WP 300 g
Hexaconazole 50 g/l SC 40 ml
Iminoctadine trialbesilate %40 WP 75 g
Kresoxim/ Methyl %50 WG 15 g
Mancozeb %75 WG 200 g
Mancozeb %80 WP 250 g
Maneb %80 WP 300 g
Metiram Complex %80 WP 150 - 200 g
Myclobutanil + Mancozeb 1.7 + %60 WP 200 g
Myclobutanil 125 g/l EC 40 ml
Myclobutanil 245 g/l EC 15 ml
Nuarimol + Mancozeb 1 + %60 WP 150 g
Nuarimol 90 g/l EC 30 ml
Penconazole + Mancozeb 2,5 + %60 WP 100 g
Propineb %70 WP 250 g
Pyrimethanil 300 g/l SC 50 ml
Tebuconazole %25 WP 25 g
Thiophanate Methyl %70 WP 60 g
Thiram (TMTD) %80 WP/WG 200 g
Trifloxystrobin WG 15g/100ltsu.

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: 
Elmalarda kara leke hastalığı nedir, elmada kara leke   hastalığıelma hastalıkları, elma bakımı,  elma bakım gübresi, gübreleri,  elma ağaçlarının hastalığı, hastalıkları,  elma ağaçları için besleme gübreleri, gübre üretimi, elma ağaç gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, elma ağaç gübresi nasıl yapılır, elma ağaçlar için ilaç ile tedavi,  elma mantar hastalığı mantar hastalıkları, elma ağaç gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  elma ağaçlarında ilaçlama,  elma ağaçlarında ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, elma kara leke hastalığı ile ilaçlı mücadeleelma  gübreleme.


SOLVER KİMYA