FINDIK BAKTERİYEL YANIKLIĞI..TEDAVİSİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / FINDIK BAKTERİYEL YANIKLIĞI..TEDAVİSİ..

fındıkta bakteriyel yanıklık ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Xanîhomonas arboricola pv. corylina, 0.5-0.7x1.1-3.8um boyutlarında, Gram negatif bir bakteridir. Optimum gelişme sıcaklığı 28-32°C, maksimum 37°C ve minimum 5-7°CMir. Termal ölüm noktası 53-55°C dir.

Bakteri yaralar ve yapraklar üzerindeki açık stomalar yoluyla bitkiye girer. Kanserlerde ve enfekteli tomurcuklarda canlılığını sürdürür. Bakteri bitkiden bitkiye yağmur, rüzgâr ve budama aletleri ile yayılır.

Genç ağaçlar uygun olmayan çevre koşullarında, yüksek taban suyu, elverişsiz toprak yapısı, topraktaki besin maddeleri noksanlığı ve kültürel işlemler sonucu bakteriyel yanıklığa karşı duyarlı olurlar.

 

 BELİRTİLERİ

Hastalık, tomurcuk, yaprak, dal, gövde ve ara sıra zuruf ve meyvede zarar yapar. Özellikle yaprak ve çiçek tomurcuklan hassastır. Önce en dıştaki tomurcuk pullan enfekte olur, daha sonra bakteri tomurcuğun içine hareket eder. Enfekteli tomurcuklar ya tamamen ölür ya da kısmen zarar görür. Bakteri ile bulaşık olan tomurcuklar yazın kısmen veya tamamen açılabilir. Bu tomurcuklardan gelişen sürgünler enfekteli olarak çıkarlar.

Yapraklar üzerindeki lekeler, yuvarlak veya düzensiz bir şekilde görülürler. Lekelerin çaplan genellikle 1-2 mm'dir. Yeni oluşan lekeler donuk, sanmsı yeşil renkte olup, zamanla kırmızımsı kahverengine dönüşebilir.

Enfekteli dallar ise dışardan kurumuş gibi görünür. Yapraklar bu dallar üzerinde kıvrılarak kurur ve asılı kalır. Dallardaki lezyonları tespit etmek güç olabilir, fakat yakından kontrol edildiğinde, kabuğun hafifçe çökük ve kırmızımsı mor bir renk aldığı görülür (Şekil 101b). Kabuk kaldırılırsa iç kısımlardaki dokuların küçük lekeler şeklinde kırmızımsı kahverengine dönüştüğü görülür.

Gövdede kanser oluşumu, bu hastalığın en önemli devresidir. Yaralar genellikle 4 yaşına kadar olan ağaç gövdelerini kuşatır ve onların ölümlerine neden olur.

Zuruflar üzerindeki lekeler 1-2 mm çapında yuvarlak veya çeşitli şekillerde ve koyu kahverengi veya siyah renkte görülür. Lekeler başlangıçta yüzeysel olup zamanla çukurlaşır ve sertleşir. Meyve kabuğu üzerindeki lekeler 1 mm çapında, yüzeysel, genellikle yuvarlak veya değişik şekillerde ve koyu kahverengidir(Şeki! 101c).

Tomurcukları, sürgünleri, dalları ve hatta ocakları kurutmakta olan bu hastalık bazı durumlarda ekonomik ürün kaybına neden olmaktadır.

Hastalık ülkemizde fındık yetiştirilen alanlarda görülmektedir.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE METODU

- Fındık bahçeleri tesis edilecek yerlerde toprak normal derinlikte ve bitki besin maddelerince zengin olmalıdır.

- Taban suyu yüksek ve su tutan toprakların bulunduğu yerlerde bahçe tesis edilmemelidir.

- Gübreleme ve toprak işlemesi zamanında ve tekniğine uygun yapılmalıdır.

- Bahçe tesis edilirken sağlıklı fidanlar seçilmeli ve sonbaharda dikimi yapılmalıdır.

- Enfekteli dallar kesilip imha edilmelidir.

- Budama sırasında bir ocaktan diğerine geçerken budama aletleri sık sık %3'lük lizol eriyiği veya %10'luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) batırılarak dezenfekte edilmelidir.

- Hastalıklı bahçelerde budama, bakterinin aktif olmadığı yaz ve kış aylarında yapılmalıdır.

- Budama artıkları bahçeden uzaklaştırılıp imha edilmelidir.

 

 TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELESİ

İlaçlama, rüzgârsız havalarda ve ağacın her tarafına ilaç gelecek şekilde yapılmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

1. ilaçlama: Hasattan sonra sonbahar yağışları başlamadan önce ağustos sonu veya eylül başında,

2. ilaçlama: Sonbahar sonlarında yaprakların %75'inin döküldüğü bir devrede.

3. ilaçlama: İlkbaharda yaprak tomurcukları patlamaya başladığı bir devrede yapılır.

ZİRAİ İLAÇLARI VE İLAÇLAMA REÇETELERİ


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Bordo bulamacı SIVI 500+1000 g

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: 
Fındıkta bakteriyel yanıklığı  hastalığı nedir, fındıkta elma bakteriyel yanıklığı hastalığıfındık hastalıkları, fındık bakımı,  fındık bakım gübresi, gübreleri,  fındık ağaçlarının hastalığı, hastalıkları,  fındık ağaçları için besleme gübreleri, gübre üretimi, fındık ağaç gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, fındık ağaç gübresi nasıl yapılır, fındık ağaçlar için ilaç ile tedavi,  fındık mantar hastalığı mantar hastalıkları, fındık ağaç gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  fındık ağaçlarında ilaçlama,  fındık ağaçlarında ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, fındıklarda bakteriyel yanıklığı hastalığı ile ilaçlı mücadelefındık gübreleme.


SOLVER KİMYA