HELVA VE HELVA İMALAT TEKNİĞİ | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / HELVA VE HELVA İMALAT TEKNİĞİ

HELVA

Türk helva geleneğinde üç madde kullanılır: Un, nişasta, irmik ve şeker. Şekerin yaygınlaşmasından önce tatlandırıcı olarak pekmez ve bal kullanılırdı. Balın kalitesi, helvanın kalitesinde önemli bir faktördü. Helvanın iyi olmasını etkileyen iki unsur daha var. Bunların birincisi un, nişasta veya irmiğin halis buğdaydan elde edilmiş olması, ikinci ayrıntı ise helvanın iyi kavrulması. Helvanın kehribar rengini alabilmesi için ateşin ağır olması gerekir.

Tahin helvası, susam ve şekerin bileşiminden oluşur. Geleneksel tahin helvası yüzyıllardır aynı şekilde yapılır. Küçük kazanlarda ağır ateşte kıvamı tutuncaya kadar kaynatılır ve kalıplara dökülerek soğuması beklenir. Soğuyan malzeme yoğrulur ve kalıplara aktarılır. Tahin helvası sade olabildiği gibi içine susam ve kakao ilave edilerek de satılır. Yine evlerde yapılması mümkün olmayan yaz helvası ve kağıt helva da Türkiye'nin değişmez lezzetleri arasında önemli bir yer tutar.

ÜRETİM TEKNİĞİ : Sektörde faaliyet gösteren firmaları, küçük imalathaneler ve büyük tesisler olarak iki grupta incelemek mümkün. Bazı üretim tesislerinde helvanın hammaddelerinden biri olan tahinin de üretimi yapılır. Helva üretiminin, yoğurma kısmında modern teknolojiden yararlanılamıyor. Otomatik makinelerden, sadece malın paketlenmesi kısmında yararlanılıyor

                                                                                                                                                                                      SOLVER KİMYA