HUMİK ASİT KULLANIMI..HUMİK ASİT YAPILIŞI..MSDS.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / HUMİK ASİT KULLANIMI..HUMİK ASİT YAPILIŞI..MSDS..

 

HUMİK ASİT VE YARARLARI..

HUMİK ASİT ELDESİ..

HUMİK ASİT YAPIMI..

ÖZELLİKLERİ.. 

  • Mikro besinlerin Transferi:

GÜBRE ANSİKLOPEDİLERİ

    

Hümik asit, bazı şartlar altında pozitif yüklü iyonları tutma ve ortam şartlarının değişmesiyle salabilme özelliğine sahiptir. Bu işlemde, tutulan metal iyonunun bulunabilirliği ve hümik aside önceden tutunmuş metal iyonu ile yer değiştirebilme özelliği önemli rol oynar. Pozitif yüklü iyonların tutulma ve salınma işlemine katyon değişimi adı verilir. Hümik asitler bu özellikleri ile mikro besin maddelerini bitki köklerine taşıyabilme gibi önemli görevleri yerine getirir. Bu mekanizma tam olarak anlaşılamamış olmasına rağmen, bazı bilim adamları bitkilerin suyu absorbe etmesi esnasında, mikro besinleri bünyesinde adsorbe etmiş çözünmüş haldeki hümik asit molekülleri kök sistemine yaklaşır. Kök sistemi negatif yüklü olduğundan, hümik asidin negatif bölgelerine tutunmuş mikro besinler hümik asitten ayrılıp kök sistemindeki membranlara geçer. Ayrıca; bazı bilim adamları, kısa zincirli hümik asitlerin (özellikle de fulvik asitlerin), adsorbe ettikleri mikro besinler ile birlikte bitki tarafından alındığını ve metabolizmada çeşitli roller üstlendiğini düşünmektedir.   

  • Toprağın Su Tutma Kapasitesini Arttırma:

Hümik asit toprağın su tutma kapasitesini arttırır. Bu, özellikle kil oranının düşük olduğu kurak bölgelerde ve kumlu topraklarda önemlidir. Çünkü; bu tür toprakların suyu tutma kabiliyeti son derece düşüktür. Su; polar ve elektrikçe nötr bir molekül olduğundan, molekülün oksijen ucu iyonlara zayıfça bağlanır. Bu durumda molekülün hidrojen ucunda kısmi bir pozitif yüklenme meydana gelir ve bu kısmi yük komşu su moleküllerinin oksijen ucu ile etkileşerek aralarında bir bağ meydana gelir. Bunlar genellikle hidrojen bağları veya köprüleri olarak isimlendirilir. Bu bağlanmalar sonucunda, suyun sistemden ayrılması zorlaşır. Su molekülleri aynı zamanda hümik asitlerde bulunan hidroksil ve karboksil gruplarıyla da etkileşerek tutulur.

  • Mikroorganizmaların Uyarılması:

Hümik asit; bir fosfat ve karbon kaynağı olarak canlı organizmaların çoğalmasını teşvik eder. Ayrıca bu organizmalara, koloniler oluşturabilecekleri bölgeler de sunar. Katalizör olarak rol alan enzimler salgılayan bakteriler çözünmeyen kalsiyum fosfattan kalsiyum ve fosfat, çözünmeyen demir fosfattan da demir ve fosfat açığa çıkartırlar. Hümik asidin varlığında bu elementlerin iyonları hümik asit tarafından, söz konusu bakterilerin daha az faydalanabileceği  bir formda tutulurlar. Bu durumda bakteriler, hem hümik asit hem de bakteriler “doyuncaya” kadar tekrar tekrar enzim salgılamaya devam ederler ve böylece ortamda bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor bulunmuş olur.

  • Tohum Çimlenmesi:

Hümik asit hem suyu hem de besinleri taşıdığından, tohumun çimleneceği uygun şartları sağlar. Hümik asit varlığında tohum çimlenme hızının artmasının yanında, çimlenen tohum oranında da artış gözlenir. Böylece; hem tohum maliyetinden hem de kullanılabilir alandan tasarruf sağlanmış olur.

  • Gübrelerin ve Herbisitlerin Etkisini Arttırma:

Hümik asit gübrelerin içerdiği aktif maddeleri adsorbe ederek bunların bitkiler tarafından daha uzun süre kullanılmasına olanak tanır. Gübrelerdeki minerallerin sulama ve yağmur suları ile topraktan yıkanmasını yavaşlatır ve dolayısıyla gübre maliyetini düşürür. Ayrıca; son zamanlarda yapılan çalışmalar ile hümik asitlerin, herbisitlerin etkisini arttırıcı özelliğe sahip olduğu kanıtlanmıştır.

                                                                                       SOLVER KİMYA