KARANFİLDE ÇÖKERTEN HASTALIĞI..MÜCADELESİ..TEDAVİSİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / KARANFİLDE ÇÖKERTEN HASTALIĞI..MÜCADELESİ..TEDAVİSİ..

karanfilde çökerten hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Rhizoctonia solani, toprak kökenli, geniş bir konukçu listesine sahip fungal bir hastalık etmenidir. Miselyum başlangıçta seyrek bölmeli, renksiz ve vakuollü olup, sonradan sarımtırak, yaşlandıkça da devetüyü rengine dönüşürler. Miselyum dik açı teşkil edecek şekilde yan dallar meydana getirmektedir. Yan dallar üzerinde, boğumun hemen yanında bir bölme bulunur. Konidiospor oluşturmazlar. Fungus toprakta hastalıklı bitki artıklarında misel veya sklerot olarak uzun süre canlı kalabilir. Sklerotlar düzensiz, değişik büyüklükte, koyu kahverengidir.

 

 BELİRTİLERİ

Hastalık daha çok nemli havalarda ve seranın su tutan kısımlarında genç fidelerde kendini gösterir. Dikimden 1-6 hafta sonra ocaklar halinde bitki ölümleri (çökerten), ilerleyen dönemlerde kök boğazında çürüklük ve buna bağlı olarak solgunluk belirtisi görülür. Çürüklük belirtileri, başlangıçta kuru ve açık kahverengi olup zamanla koyulaşır. Bu haliyle belirtiler Fusarium spp.'den kaynaklanan çürüklükle karıştırılabilir. R.solani nedeniyle sap gelişimi zayıf olur ve kırılmalar meydana gelir. Daha ileri dönemlerde ise tüm bitki ölebilir.

Ülkemizde karanfil yetiştiriciliği yapılan tüm bölgelerde görülen hastalık, bulaşık alanlarda her yıl ekonomik zararlara neden olur.

karanfilde çökerten hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 KÜLTÜREL MÜCADELESİ

 -  Toprak ve yetiştirme ortamı ile çoğaltım materyali hastalıktan ari olmalıdır.

 -  Sık dikimden kaçınılmalı ve havalanma iyi olacak şekilde dikimler yapılmalı.

 -  Aşırı sulama yapılmamalı damlama sulama tercih edilmelidir.

 -  Gübreleme yaprak toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır.

 -  Hastalıklı bitki artıkları uzaklaştırılmalı ve yakılarak imha edilmelidir.

 -  Kullanılan alet ve malzemeler dezenfekte edilmelidir.

 

 TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ

İlaçlamalar yeşil aksam uygulaması şeklinde yapılır. Karanfil yapraklarının mumlu bir tabaka ile kaplı olması nedeniyle yayıcı ve yapıştırıcı maddeler kullanılmalıdır. Bitkinin her tarafı iyice ilaçlanmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

İlaçlamaya ilk hastalık belirtileri görülür görülmez başlanmalıdır. İkinci ve diğer ilaçlamalar kullanılan preparatın etki süresi göz önüne alınarak hastalık baskı altına alınıncaya kadar yapılmalıdır.

ZİRAİ İLAÇLARI VE İLAÇLAMA REÇETELERİ


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Tolclofos/methyl %50 WP 2g/m2

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Karanfilde çökerten hastalığı nedir, karanfillerde çökerten hastalığı ile mücadele,  karanfil hastalıkları,  karanfil bakımı,  karanfil bakım gübresi, gübreleri, karanfil hastalığı, hastalıkları,  karanfil besleme gübreleri, gübre üretimi, karanfil gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, karanfil gübresi nasıl yapılır,  karanfillerde çökerten hastalığı için ilaç ile tedavi,  karanfillerde mantar hastalığı mantar hastalıkları, karanfil gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  karanfil ilaçlama,  karanfil ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, karanfillerde çökerten hastalığı ile kültürel mücadele, karanfilde çökerten hastalığı ile ilaç ile mücadelekaranfillerde çökerten hastalığı için zirai ilaç.



SOLVER KİMYA