KÜLTÜR MANTARINDA YAŞ KABARCIKLAR..MÜCADELESİ. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / KÜLTÜR MANTARINDA YAŞ KABARCIKLAR..MÜCADELESİ.

kültür mantarında yaş kabarcıklar ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Hastalık etmeni [Mycogone perniciosa (Magnus) Delacroix.] iki tip spor oluştur­maktadır. Verticİ/lum'da olduğu gibi üçlü dallanma gösteren konidioforlarda tek hücreli şeffaf konidiosporlar oluşur. İkili dallanma gösteren konidioforlarda ise, uçtaki hücresi koyu renkli, dikenli ve daha büyük, dip hücresi daha küçük ve saydam olan iki hücreli konidiosporlar oluşmaktadır.

Etmen toprakta spor ya da miselyum halinde bulunur. İşletmeye bulaştığında havada sporları bulunabilir. Fungus düşük pH derecelerine daha dayanıklıdır. Yüksek pH derecelerinde daha güç gelişir.

kültür mantarında yaş kabarcıklar ile ilgili görsel sonucu

 BELİRTİLERİ

Hastalığın ilk belirtileri, mantar şapkasından ziyade küçük bir karnabahara benzeyen, bozuk biçimli mantar kitlelerinin oluşmasıdır. Yüksek nem koşullarında bunların üzerinde kahverengi sıvı damlacıkları oluşur. Damlacıkların içi saprofıtik bakterilerle doludur. Böylece ıslak bir yumuşak çürüklük görüntüsü oluşur ve rahatsız edici hoş olmayan bir koku yayılır. Etmen, hem örtü toprağı içinde hem de üstünde gelişebilir. Toprak içinde oluşan biçimsiz şapkaların çevresinde önceleri beyaz sonraları açık kahverengiye dönen pamuksu bir misel yumağı oluşur. Biçimsiz şapka oluşumu belirtisinden başka örtü toprağı üzerinde fungusun beyaz kabarık miselyal gelişmeleri dikkati çeker.

Hastalıklı kısımlarda birinci ürün dalgası normalden daha erken gelir. İşletmelerde en çok rastlanan ve büyük ürün kayıplarına yol açan bir hastalıktır. Enfeksiyon oluştuğunda yastıklar üzerinde sağlıklı mantar kalmaz.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ

- Usulüne göre pastörize edilerek (60°C"de 5-6 saat) mikroorganizmalardan arındırılmış örtü toprağı kullanılmalıdır.

- Üretim yerlerine giren ve çıkan hava uygun spor filtreleri ile filtre edilmelidir.

- Kapı girişlerine %2'lik formaldehit solüsyonu ile ıslatılmış sentetik köpük hasır, sünger veya çuvallar konulmalıdır.

- Çalışma koridorları ve odalar her gün temizlenmeli %2'lik formaldehit ile düzenli olarak dezenfekte edilmelidir.

- Üretim alanları fare, sinek ve kırmızı örümcek gibi zararlılara karşı korunmalıdır.

- Misel ekimi ve toplamada kullanılan makine ve diğer aletler bir odadan diğerine geçişte %21lik formaldehit ile dezenfekte edilmelidir.

- Üretim alanlarındaki bakım ve hasat işlerinde çalışanların elleri ve giysilerinin temiz olmasına özen gösterilmelidir.

- Üretim yerlerine yeni bulaşmaları önlemek için ahşap aksam sodyum-pentachlorophenolate ile muamele edilmelidir.

- Üretim devreleri arasında yataklar temizlenmelidir.

- Her sulamadan sonra mantar yüzeylerinin ıslak kalmaması için düzenli havalandırma yapılmalıdır.

- Oda sıcaklığı üretim döneminde 18°C*nin üzerine çıkmamalıdır.

- Üretim dönemi boyunca ve sonunda kompost, toprak, artık mantar parçaları gibi kalıntılar torbalara konularak işletmeden uzaklaştırılmalıdır.

- Yetiştirme dönemi sonlarında üretim odaları içindekilerle birlikte 12 saat süre ile 70°C de tutulmalıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ

İlaçlanacak örtü toprağı, formaldehitle dezenfekte edilmiş beton bir zemin üzerine yığılır. Yeterli büyüklükte beton bir zemin yoksa dezenfekte edilmiş naylon örtü üzerinde ilaçlama yapılabilir. İlaçlama, bir ton örtü toprağına 15 İt ilaçlı su olacak şekilde yapılır. Yığın en az 3 kez aktarılarak ilacın toprağa homojen olarak karışması sağlanmalıdır. İlaçlanan toprak hemen kullanılmayacaksa ağzı kapalı torbalarda muhafaza edilmelidir.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Örtü toprağı, örtme işleminden önce toprak orijinli bulaşmalara karşı koruyucu olarak ilaçlanır.

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: Kültür mantarında yaş kabarcıklar belirtisi,belirtileri, kültür mantarında yaş kabarcıklar hastalığı nasıl olur,neden olur, kültür mantarında yaş kabarcıklar ile mücadele yöntemi,mücadele yöntemleri,kültür mantarında ilaçlama zamanı,ilaçlama programı,kültür mantarında gübreleme yöntemi,kültür mantar gübresi,gübreleri,kültür mantarında yaş kabarcıklar ile kültürel mücadele,kimyasal mücadele,kültür mantarında kullanılan ilaçlar,etken madde,etken maddeleri,kültür mantar bakımı,kültür mantarı gübreleme vakti,gübre üretimi,gübre formülü,formülleri,kültür mantarında fungusit hastalığı,mantar hastalığı,hastalıkları,kültür mantarında fungusidler.




SOLVER KİMYA