MADENİ YAĞLARDA VİSKOSİTE NEDİR..MOTOR YAĞLARINDA VİSKOSİTE NEDİR. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / MADENİ YAĞLARDA VİSKOSİTE NEDİR..MOTOR YAĞLARINDA VİSKOSİTE NEDİR.

Sıvının akmaya karşı direncine viskozite adı verilir. Yüksek viskozite yüksek direnç, düşük viskozite düşük direnç demektir. Su, düşük viskoziteye, bal ise yüksek viskoziteye iyi örneklerdir. 

Ancak bir sıvının viskozitesi her zaman sabit olmaz, sıcaklıkla değişir. Motor yağları da soğukken daha kalın, sıcakken ise daha ince olur. Ancak yağ yüksek sıcaklıklarda motor parçaları üzerinde koruyucu bir film tabakası oluşturacak kadar kalın, soğukken de en ücra motor parçalarına akabilecek kadar ince olarak tasarlanır. 

Eksi tip yağlar “Monograde” adını verdiğimiz tek viskoziteye sahip mevsimlik yağlardı. Bunlar kışın 10W,20W gibi düşük viskozitelerde, yazın ise 40,50 gibi yüksek viskozitelerde kullanılırdı. ”Multigrade” yağların keşfi ile bu sıkıntı sona ermiş oldu. 



Multigrade yağlar çok daha geniş bir sıcaklık aralığında performans gösterecek şekilde tasarlanmış çok viskoziteli yağlardır. 10W-40 şeklinde bir örnek verirsek, 10W yağın soğuk anındaki viskozitesini ifade eder, bu rakam ne kadar küçükse yağın akışkanlığı o kadar iyidir.”W” winter,yani kış anlamındadır. İkinci rakam ise yağın sıcak durumda oluşturacağı film tabakasının kalınlığını ifade eder. Film tabakası ne kadar kalın ise koruma o kadar yüksek olur. Ancak kalın film tabakası daha yüksek sürtünme anlamına gelir. Daha fazla sürtünme daha yüksek yakıt tüketimi ve daha az performans demektir. Biraz örnekler üzerinde karşılaştırma yapalım. 

Elimizde iki çeşit yağ olsun. Birisi 0W-30 bir diğeri ise 5W-50.Viskozite hariç diğer tüm katkı malzemelerinin ve özelliklerinin benzer olduğunu varsayalım. Bu yağlardan hangisi daha yüksek motor gücü verecektir? Tabii ki 0W-30 olan. Çünkü daha incedir ve sürtünme daha düşüktür. Ancak koruması 5W-50 kadar iyi değildir. Turbo bir otomobilde yüksek koruma ihtiyacı asıl gereksinim olduğundan ve asıl güç motordan elde edildiğinden 5W-50 kullanmak çok daha mantıklıdır. Yağın vereceği 3-5 beygir önemli değildir. Atmosferik bir araçta ise 0W-30’un tercih edilmesi daha doğrudur. Bunun sebebi ise motor içi basıncı turbo motor kadar yüksek olmayacak ve 50 viskozitede bir korumaya ihtiyacı olmayacaktır. Ayrıca 5W-50 yağ 0W-30’a göre düşük bir performans verecektir. 



Soğuk çalışmada bizim için önemli olan viskozitenin ilk rakamıdır. İlk çalışmada motoru daha iyi yağlayacak ve uzun ömürlü olmasını sağlayacak olan yağ 0W ile başlamalıdır. Peki iklimin Erzurum gibi soğuk olduğu bir yerde Turbo VTI hangi yağı kullanmalıdır? Hem soğuk havada ilk çalışma yağlaması, hem de yüksek koruma ihtiyacının olduğu güzel bir örnek(Teşekkürler Cem). 0W-40 gibi alt viskozitesi düşük, üst viskozitesi ise yüksek bir yağ en doğrusu olacaktır. Hava ısındıkça alt viskozitenin arttırılması mantıklıdır. İstanbul’daki bir Turbo VTI sahibi bahar-yaz aylarında 5W-50 yada 10W-60 sentetik yağ kullanabilir. 

SOLVER KİMYA