MEYVE ŞARAPLARI | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / MEYVE ŞARAPLARI

MEYVA ŞARAPLARI :

 

Meyve şarapları, üzümden farklı meyvelerden türetilirler. Bunlar elmadan üretilen elma şarabı (cider); armuttan üretilen armut şarabı (perry); erik şarabı ve kiraz şarabı ve çeşitli küçük meyvelerden elde edilmiş şaraplardır. Bunlar ekseriyetle ev şarap yapıcıları ve bazı şarap üzümü yetişmeyen soğuk iklimli yerlerde endüstriyel önemi vardır.

Elma ve armut şarabı İngiltere ve kuzey Fransa'da önemli ürünlerdir; kuvvetlendirilmiş kiraz ve frenk üzümü şarapları Danimarka'da üretilir. Önemli Amerikan meyve şarapları, esasen doğu kıyılarda üretilir, bunlar, elma, kiraz, böğürtlen, elderberry ve loganberry şaraplarıdır. Çeşitli cins meyve şarapları Hollanda, Danimarka, Polonya, Bulgaristan, Macaristan, Sırbistan ve İsrail'den ihracat edilir.

 


 Meyve şarapları genelde tatlı lezzete sahiptirler ve orijinal meyvenin lezzetini ve rengini yüksek miktarda içermelidir. Şıralar asit içeriği bakımından yüksektir ve fermantasyondan önce şeker ilavesi ve su ile birlikte dilüsyona ihtiyaç duyarlar. Çoğu endüstriyel meyve şaraplarının alkol oranı %12 civarındadır. Aynı meyveden elde edilmiş kanyak ile kuvvetlendirildiklerinde alkol oranı %20 civarında olur. Elma ve armut şaraplarının alkol oranı genellikle %2 ile %8 arasındadır.

                                                                                                                                         SOLVER KİMYA