MİKRO BESİNLER VE TARIMDA KULLANIMI..MİKRO BESİNLİ GÜBRELER.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / MİKRO BESİNLER VE TARIMDA KULLANIMI..MİKRO BESİNLİ GÜBRELER..

 

 

GÜBRE ANSİKLOPEDİLERİ

    

Bitki Besin Maddeleri

Bugüne kadar bitki türleri üzerinde yapılan sayısız analiz sonuçları çeşitli bitki türlerin de organik bileşikler halinde 60 kadar elementin bulunduğunu göstermiştir. Bitkilerde organik bileşikler ya da bitki özsoyunda iyonlar halinde bu elementlerin ancak 17'si yüksek bitkilerin yaşamaları için mutlaka gereklidir. Mutlak gerekli elementlerin birisinin bile eksikliği bitki gelişmesini engellemektedir. Mutlak gerekli elementler, karbon, oksijen, hidrojen, azot, potasyum, kalsiyum, maznezyum, fosfor, kükürt, demir, bakır, mangan, çinko, molibden, bor, clor ve sodyumdur.
Mutlak gerekli elementler arasında bitki kuru ağarlığının büyük bir bölümünü C,O,H, N,K,Ca,P,Mg,S oluşturur.

 

        Bunlara Makra besinler adı verilir. Bit ki kuru ağırlığındaki miktarları az yada çok az olan Fe,B,Cu,Mn,Zn, Mo ele mentlerine mikro ya da iz elementler adı verilir. Nitrojen, bitkide genç ve büyüyen kısımlarında bulunur. Tohum ve yaprakta bulunur. Topraktaki normal miktarı bitkinin toprak üstü kısımlarının iyi gelişmesini sağlar.
Noksanlığında bitki soluk bir renk alır. Büyüme yavaştır, Kök sistemi küçük kalır. Olgunlaşmış bitkilerde gövdede küçük olup az mahsul verirler. Gerektiğinde fazla miktarda olduğunda toprak üstü kısımlarda önemli rol oynar. Kök sisteminin gelişmesi ve yayılmasını sağlayarak bitkininin topraktan faydalanma oranını arttırır. Bitkilerde olgunlaşmayı hızlandırır, hastalık ve zararlılara karşı direnci artırır.Noksanlığında kök sistemi ve bitki hacimce küçük kalır ve ürün azalır. Olgunlaşma gecikir, bitki donlardan zarar görür.

 

           Potasyum : Potasyuma genellikle kumlu topraklarda ve orga nik toprak larda ihtiyaç vardır. Bitkilerde kök sisteminin gelişmesini artırır. Bitkide nişasta ve şeker teşekülünde rol oynar. Bitkinin hastalıklara karşı daya nıklılığını artırır. Danelerin, dolgunluğunu sağlar. Noksanlığında bitki lerde büyüme yavaşlar. Yapraklarda kıvrılma,renk değişimi olur.

Kalsiyum : Yaprak ve sapların dayanıklılığını artırır. Bitki sağlığı üzerine etki yapar. Noksanlığı durumunda bitkilerin uç kısımları parçalanır ve deforme olur. Bitki büyümesi yavaşlar. Ürün miktarı düşer. Toprakta fazla bulunması halinde demir, fosfor ve diğer bazı elementleri bitkilerin faydalanamayacağı şekle sokar ve bitkide bu elementlerin noksanlığına yol açar.

Magnezyum : Klorofilin bileşiminde bulunur. Ayrıca tohumlarda bol miktarda bulunmaktadır.Noksanlığında klorofille birlikte bulunduğında yapraklarda yeşil rengin solması ve sararması durumu görülür. Ayrıca yaprak dökülmesi görülür..

Kükürt : Kök büyümesini teşvik eder. Noksanlığında bitkilerde yavaş büyüme  yapraklarda sarımsı yeşil renk oluşur.

Bor: Bitkilerde tepe tomurcuklarının uzaması için gereklidir. Noksanlığında tohum verimi düşer. Yapraklar anormal derecede koyu yeşil renk olur. Borun fazlası bitkide zehir etkisi yapar.

 

SOLVER KİMYA