MİKRO ELEMENTLİ GÜBRELER..MAKRO ELEMENTLİ GÜBRELER..ÜRETİM TEKNİKLERİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / MİKRO ELEMENTLİ GÜBRELER..MAKRO ELEMENTLİ GÜBRELER..ÜRETİM TEKNİKLERİ..

 

tarımda iz elementler ile ilgili görsel sonucuTARIMDA İZ ELEMENTLER..


TARIMDA MİKRO ELEMENTLER..

 

Eğer pH 7.0’dan fazla ise DAP (Di Amonyum Fosfat-H2PO4), pH 7.0’ın altında ise MAP (Mono Amonyum Fosfat-HPO4) kullanılması gerekir.Ortamın pH’sı bilinmeli ki yarayışlı Fosfor ortaya çıksın.Eğer yetiştirilecek olan bitkide bol kök oluşumu isteniyorsa ki bol saçak kök oluşumu mutlaka gereklidir. Fidecik döneminde ortama az Azot fazla Fosfor verilir. Fosforun bitki tarafından alınabilmesi toprağın ve sulama suyunun pH seviyesiyle yakından ilgisi vardır.
Ortamın sıcaklığının da fosfat absorbsiyonu üzerinde etkisinin olduğunu unutmamak gerekir. Eğer sıcaklık +12°C’nin altında ise ortamdaki Fosfordan bitkinin istifade etmesi zorlaşır.
 
 
Ülkemizde satılan kompoze gübrelerden 15  15  15 olarak adlandırılan NPK gübresinin içinde bulunan potasyum KCL şeklinde olduğundan Klora hassas bitkilere zarar vereceğinden 15  15  15 adındaki NPK kompoze gübresinin kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
 
Eğer sulama suyunda ve toprakta Sodyum (Na) var ise (KCL) bünyesinde Klor (Cl)  ile bir araya gelerek NaCl olur ki bu da tuzun formülüdür. Böylelikle ortama farkına varmadan tuz vermiş oluruz. Ortamda oluşacak olan tuz, tuza hassas bitkilerde kurumalara sebep olacağı gibi hassas olmayan bitkilerde de verimi düşürmektedir.
 
Mineral topraklarda pH 6.5 iken, organik topraklarda ise bitki pH’ı 5.5 olduğundan bitki besin maddelerinin bitkiler tarafından alınışı en üst seviyede olmalıdır.
 
AZOT:
 
Aminoasidi arttırarak proteini arttırır. Azotlu gübreler bitkinin fazlaca su kaybetmesine sebep olur. Noksanlığı yapraklarda renk açılması ve kuruma şeklinde kendini belli eder. Ortamda Azot olmadığı taktirde klorofil oluşmaz o yüzden de ibrelerde sararma olur. Azot, az ama sık uygulanmalıdır.
 
Azotun bünyesinde bulunan:
 
-Amonyum (+)
-Nitrat (-)
-Üre (Nötr) değerdedir.
 
 
POTASYUM:
 
Fotosentezde organik maddenin oluşmasında etkisi vardır. Killi topraklarda ayrıca Potasyumlu gübre verilmesine ihtiyaç yoktur. Potasyum noksanlığı yaşlı ibrelerde, noksanlığın ilerlemiş safhasında da genç dokularda kendisini gösterir. Çok hareketli bir gübre olduğu için yaşlı yaprakların ürettiği organik maddeyi genç yapraklara ilettiği söylenmektedir. Noksanlığı yaprak ucundan itibaren içe doğru kendini belli eder.
 
Bitki bünyesindeki kuru madde oranını arttırmak suretiyle bitkinin soğuklara dayanıklılığını arttırır. Stomaların kapalı kalma süresini arttırarak bitkinin soğuklara dayanıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda bitkinin su kaybını azalttığı gibi bakteriyel dayanıklılığı da arttırır. Potasyum Azota göre daha az, Fosfora göre daha hareketli bir gübredir.
 
 
MAGNEZYUM:
 
Çok hareketli bir gübre olduğu için yaşlı yaprakların ürettiği organik maddeyi genç yapraklara ilettiği söylenmektedir. Noksanlığı yaprak sapından itibaren yukarı doğru orta damarından dışarı doğru kendini belli eder. İbrelilerde ise kırmızımtırak kahverengi benekler oluşur.
 
KALSİYUM:
 
Çok haraketli bir gübre olduğu için yaşlı yaprakların ürettiği organik maddeyi genç yapraklara ilettiği söylenmektedir. Bitkinin tepe büyümesindeki zayıflık Kalsiyum noksanlığına işarettir. Yine noksanlığı yapraklarda sararma yapar. Bu sararmanın rengi beyaz ise Kalsiyum noksanlığıdır.
 
FOSFOR:
 
Noksanlığı yaşlı yapraklarda kendini gösterir. Mor ve morumsu bir renk alır. Fosfor, 7 cm’de hareketlidir. Ekim ya da ekim derinliğinde 1-2 defa uygulanır. Kök gelişmesi ve döl (çiçek) miktarını arttırır.
 
ÇİNKO:
 
Bitkinin tepe büyümesindeki zayıflık Çinko noksanlığının işaretidir. Türkiye’de pH’sı 7.5’in üzerinde olan ve Çinkonun az olduğu topraklar %80 olarak genellenebilir. Çinkonun tahıl ekimi yapılan tarım alanlarındaki uygulamalarında %54.8 verim artışı sağlanmaktadır. Çinko, bitkinin kış soğuklarına dayanıklılığını arttırır. Bitki yetişmesinde etkili bir gübredir.
 
Çinko gübresi, toprağa Çinko Sülfat şeklinde ilkbaharda ilk sürümden önce, eğer ilk sürümde verilmemiş ise ikinci sürümden önce toprağa pülverizatör ile dekara 3 kilogram olacak şekilde 18-22 cm derinlikte pulluk ile sürülerek düzenli olarak 3 yılda bir bu işlem tekrarlanmaktadır. Topraktan yapılacak bu uygulamalara ek olarak ilkbaharda yabancı ot ilacı ve Azotlu gübrelerle karıştırılarak yapraktan Çinko Sülfat uygulaması yapılmalıdır. Yabancı ot ilacı ile birlikte Çinko Sülfat verilirken Azotlu gübrenin ilave edilmesi ile hem ot ilacının bitkiye yaratacağı geçici zarar azalmış olur hem de besin maddelerinin bitkinin diğer organlarına daha kolay ulaşması sağlanmış olur.
 
Yapraktan yapılacak bu uygulama 15 gün arayla 2 defa olmak üzere yapılır. Uygulamada ölçü 100 litre suya 250 gram Çinko Sülfat karıştırılması şeklinde olmalıdır. Eğer ekilen tohumda Çinko noksanlığı var ise; çimlenme noksanlığı düşmektedir. Bunun için ekilecek olan tohumlara Çinko Sülfat uygulaması yapılarak bu eksiklik giderilir.
 
Toprakta Çinko noksanlığı, ülkemizde yaygın olarak görülen bir problemdir. Hele yağışı az olan, toprağın kireçli ve killi olduğu yerlerde ve aşırı fosforlu gübre kullanılan tarlalarda Çinko eksikliği daha çok görülür.
 
Bitki, hayvan ve insanların çok düşük miktarda ihtiyaç duyduğu, ancak alınması zorunlu bir mikroelement olan Çinkonun, eksikliği bitkisel üretimde ciddi kayıplara sebep olduğu gibi bu bitki ile beslenen insan ve hayvanlarda da önemli sorunlar meydana gelmektedir.
 
 
BİTKİDE ÇİNKO NOKSANLIĞINDA GÖRÜLENLER:
 
A) Yapraklarda:
-Küçük yaprak oluşumu,
-Dar yaprak oluşumu,
-Yapraklarda renk değişim lekeleri,
-Yaprak lekeleri,
-Zamansız yaprak dökümü yapar.
 
B) Gövde Ve Sürgünlerde:
-Nodyum aralıklarının kısalması,
-Bodurluk,
-Soğuk rüzgar zararı,
-Sürgün kuruması,
-Çalılaşma,
-Yapraklarda sararma yapar.
 
C) Meyveleri:
-Küçük meyve oluşumuna,
-Meyve dökümüne,
-Kalite ve verim düşüklüğüne sebep olur,
-Kardeşlenmeyi önler, başaklarda tane azlığına neden olur.
 
 

 

Her türlü KİMYASAL veya ORGANİK GÜBRE İMALATI 

için bir kaynak arandığında 

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ 

sizin için iyi bir kaynak olabilir.



 

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce organik ve kimyasal gübrelere ait, İMALAT FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur. Bu ansiklopedi içerisindeki kimyasal ve organik gübreleri, hiçbir teknik makine kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tek başınıza imal edebilirsiniz.


 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

SOLVER KİMYA