MİNERAL YAĞLAR..SENTETİK YAĞLAR...ÖZELLİKLERİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / MİNERAL YAĞLAR..SENTETİK YAĞLAR...ÖZELLİKLERİ..

 


Yıllar geçtikçe gelişen motor teknolojisi ile birlikte yağ teknolojileri de gelişti. Mobil, Shell gibi pek çok Dünya devinin her gün milyonlarca doları sadece araştırma – geliştirmeye harcadığını biliyor muydunuz ? Her günden ve milyon dolarlardan bahsediyorum. 

Önceleri toprak altından çıkarılan baz yağlara katkı maddeleri eklenerek “mineral yağ” adı verilen yağlar üretilirdi. Bu yağlar bize doğanın verdiğinden fazlası değildi. Katkı maddeleri bir noktaya kadar etki edebiliyordu. Ancak günümüzde kullandığımız , laboratuar ortamında hazırlanan üstün özellikte yağlar mevcut. Bunlara ise “Sentetik Yağlar” adını veriyoruz. 



Sentetik ve mineral yağlar arasındaki fark, yağ moleküllerinde gizli. Mineral yağların molekülleri farklı boyutlarda ve bu boyutların düzenlenmesi mümkün değil. Sentetiklerin molekülleri ise eşit boyutlarda ve mineral yağlarda bulunan, arıtılamamış sülfür, hidrokarbon ve kirleticileri bulundurmuyor. Düzensiz boyutlardaki yağ moleküllerinin sebep olduğu sürtünme, bizlere performans kaybı, düşük yakıt ekonomisi ve kısa motor ömrü olarak yansıyor. Yağ içinde istenmeyen maddeler ise yağın kısa zamanda bozulmasına sebep olarak motor korumasını yeterince yapamazlar ve kısa servis aralıkları gerektirirler. 

Sentetik yağların mineral yağlara göre artıları çok fazladır. Peki yarı sentetik yağlar nedir? %50 Sentetik %50 mineral yağlar mı? Tam olarak değil. Yarı sentetik yağların içerisinde %20-%30 gibi miktarlarda sentetik yağlar bulunur. Bunlar sentetik yağlar kadar performanslı olmasalar da mineral yağlardan çok daha üstünlerdir. Ancak elimizde sentetik gibi bir opsiyon varken neden yarı sentetik? 

Sentetik yağlar, yarı sentetik olanlara göre bir miktar daha pahalıdırlar. Ancak yağ değişim sürecini ortalama 10.000 km olarak alırsak ve sentetik yağların %3 gibi bir yakıt ekonomisi sağladığını söylersek aslında yalnızca kendilerini amorti etmek ile kalmaz ayrıca uzun vade de daha ucuza gelirler. 

En ufak bir parçadan bile 1-2 beygir kazanabilmek için uğraştığınız zamanı düşünün. Hava filtresinin soğuk hava alması, egzoz sisteminin boru çapı vs… Kullandığınız yarı sentetik motor yağından sentetiğe geçmeniz durumunda motorunuz daha performanslı çalışacaktır. Çünkü motor içi sürtünmesi daha az olacaktır, bu kadar basit. Aynı zamanda çok daha iyi korunacak ve uzun ömürlü olacaktır.

SOLVER KİMYA