PASİVASYON KİMYASALLARI, FOSFAT KAPLAMA BANYOLARI | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / PASİVASYON KİMYASALLARI, FOSFAT KAPLAMA BANYOLARI

Pasivasyon, fosfat kaplama banyolarının son aşamasında kullanılır. Kromlu ve kromsuz olarak iki şekildedir. Çevre sağlığı açısından kromsuz pasivasyon kullanılabilir.

Demir fosfat ve çinko fosfatlama banyolarından çıkan metal parçaların üzerindeki fosfat tam anlamıyla homojen bir yapıda değildir. Pasivasyon bu fosfat kristallerini homojen bir yapıya sokar. Suya sertlik veren Mg ve Ca gibi iyonları alarak daha sonradan oluşabilecek boya yırtılmalarını önler.

Yüzey işlemden geçen parçalar, boya yapılana kadar belli bir süre hava ile temas halindedir. Fosfatlama işleminden sonra pasivasyon uygulanmaz ise suya sertlik veren iyonlar fosfat üzerinde kalacaktır. Boya altında kalan bu iyonlar (Mg ve Ca gibi) havadan gelen oksijen ile birleşir ve tuz oluşturur. Meydana gelen bu tuz oluşumu boya altında yırtılmalara ve çatlamalara neden olur.

Pasivasyon ile homojen bir yapıya kavuşan fosfat kristalleri ile boya arasında kalan hava miktarı da en aza inecek ve sorunlu bir oluşum önceden engellenmiş olacaktır.

Pasivasyon kimyasalları %0,1 - 0,3 oranlarında kullanıldığından işletmeye maliyeti yüksek değildir. Ortam sıcaklığında kullanılabilir. Daha yüksek sıcaklıklarda kullanılması parçaların kuruma sürelerini kısaltacağı için avantaj sağlayacaktır. İşlem süresi 15sn ile 45sn arasındadır. Pasivasyon banyosunun genelde pH ı 4 - 6 arasında olur. Daldırma ve püskürtme hatlarda kullanılabilir. Kromsuz Pasivasyon, kromlu (krom+6 ihtiva eder) pasivasyona göre arıtma için sıkıntı yaratmayacaktır

SOLVER KİMYA