ŞEFTALİDE YAPRAKDELEN HASTALIĞI..TEDAVİSİ..FUNGUSİTLER.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / ŞEFTALİDE YAPRAKDELEN HASTALIĞI..TEDAVİSİ..FUNGUSİTLER..

şeftalide yaprak delen ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Etmenin miselyumu bölmeli, silindirik, kalınlığı değişik çaplarda ve eklemli, açık yeşil-griden kahverengine kadar değişen görünümdedir. Konidiler aservuluslar içinde basit konidiforlar üzerinde oluşur. Renkleri parlak sandan kahverengine kadar değişen konidiler elips şeklinde ve 2-8 bölmelidir.

Fungus kışı hastalıklı tomurcuk pulları arasında misel halinde geçirir. Burada oluşan stromadan ilkbaharda meydana gelen konidiler primer enfeksiyonları gerçekleştirirler. Bir yıllık ve daha yaşlı kanserler ile hastalıklı tomurcuklar primer enfeksiyon kaynaklarıdır. Sekonder enfeksiyon kaynakları ise enfekteli sürgün ve yapraklardır.

 

 BELİRTİLERİ

Hastalık, ağacın tomurcuk, yaprak, sürgün ve bazen de meyvelerinde belirtiler oluşturur.

Yapraklarda ilk lekeler 1 mm çapta, yuvarlak, kırmızımsı-sarı renktedirler. Giderek koyu kahverengileşen lekelerin kuruyarak düşmesiyle yaprak bu hastalık için tipik olan delinmiş gibi bir görünüm kazanır.

Enfekteli tomurcuklar ilkbaharda parlak, zamklı ve kolayca yerlerinden kopmamalarıyla sağlamlardan ayrılırlar. Hastalıkla bulaşık tomurcukların dibinde önce lezyonlar, sonra zamanla büyüyen kanser yaralan oluşur. Sürgündeki bu yuvarlak kahverengi kanser yaraları zamanla genişler ve zamk salgısı görülür.

Hastalık yapraktaki delinme ve dökülme zararlarıyla asimilasyon alanlarında kayıp oluşturarak, ağaçların zayıflamasına neden olur. Ayrıca tomurcuklarda oluşturduğu zarar ve sürgünlerde neden olduğu kurumalar ile şeftali ağaçlarında önemli kayıplara yol açar. Hastalık yurdumuzda taş çekirdekli meyvelerin yetiştirildiği tüm bölgelerde yaygındır.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Hastalıklı tomurcuk ve kanser yarası bulunan dal ve sürgünler budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

Sulama, gübreleme, toprak işlemesi ve budama iyi bir havalanma ve ağacın kuvvetli gelişmesini sağlayacak şekilde uygulanmalıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLARI İLE MÜCADELESİ

Rüzgarsız havada, tüm aksamı kaplayacak şekilde yapılmalıdır.

 

 TARIM İALÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

1. İlaçlama: Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra,
2. İlaçlama: İlkbaharda çiçek tomurcuklan açılmadan önce yapılmalıdır.

ZİRAİ İLAÇLARI VE UYGULAMA REÇETELERİ


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
%77 Teknik Bordo Bulamacı   1250-650 gr/100 lt.su.
Bakır oksiklorid %50 WP 800 g ( 1 ilaçlama) -(2 .ilaçlama 400 g)
Bakır oksit %50 WP 800 g ( 1 ilaçlama) -(2 .ilaçlama 400 g)
Bordo bulamacı SIVI 1000+2000 g (1.ilaçlama) (2.ilaçlama 500+1000 g)
Captan %50 WP 300 g
Folpet %50 WP 300 g/l (3.ilaçlama 200 g)
Maneb %80 WP 300 g
Thiram (TMTD) %80 WP/WG 300 g
Ziram %80 WP 300 g

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  
 Şeftalide yaprakdelen hastalığı nedir, şeftalide yaprak delen hastalığışeftalide hastalıkları, şeftali ağaçlarının bakımı,  şeftali meyve bakım gübresi, gübreleri,  sert çekirdekli şeftali meyve hastalığı, hastalıkları,  şeftali ağaçları için besleme gübreleri, gübre üretimi, şeftali meyve gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, şeftali meyve gübresi nasıl yapılır, şeftali ağaçlar için ilaç ile tedavi,  şeftali meyveleri için mantar hastalığı mantar hastalıkları, şeftali meyve gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  sert çekirdekli şeftali meyve ağaçlarında ilaçlama,  şeftali ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, şeftalide yaprak delen hastalığı ile kültürel mücadele, şeftalide yaprak delen hastalığı ile ilaç ile mücadeleşeftali için gübre.



SOLVER KİMYA