SU SERTLİĞİNİN GİDERİLMESİ | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / SU SERTLİĞİNİN GİDERİLMESİ

 

SERTLİĞİN TEMİZLİK ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİSİ;

a) Temizlik maddeleri üzerindeki etkisi;

Kalsiyum ve Magnezyum tuzları, temizlik ortamında Ca++ ve Mg++ iyonlarına ayrışarak yıkama ve temizlik için gerekli olan yüzey aktif maddeleri bağlayarak, yıkama ortamında etkisiz, hale getirir. Böylece temizlik için daha çok ürün kullanmak zorunda kalırız. Ayrıca Kalsiyum ve Magnezyumla bağlanan yüzey aktif madde, suda çözünmeyen bir bileşim halinde yüzeylerde birikir (kireç sabunu).
 

Bilindiği gibi, sabunlar su sertliğine karşı son derece hassastır. Günümüzde temizlik ürünlerinde kullanılan yüzey aktif maddeler sabun kadar olmamakla birlikte, değişik oranlarda su sertliğinden etkilenir.

 

b) Yüzey üzerindeki etkisi;

Suda çözünmeyen bileşimler oluşturan Kalsiyum ve Magnezyum iyonları, yüzeylere çökerek yapışırlar. Yüzeylerin estetik görünümleri bozulur. Bu birikim ısıtıcılarda oluşursa enerji kayıplarına tekstil yüzeylerde oluşursa grileşme ve yıpranmalara yol açar . Karbonatlar ve bikarbonatlar, alkali madde olduklarından suya belirli bir alkalinite de verirler. Bu durum durulama işlemlerinde problemlere yol açabilir. Temizlik işlemlerinde kullanılan suyun ideal sertliği 0-50 FH arasında olmalıdır. Ayrıca berrak, tortusuz, kokusuz olmalı. İçinde 0.1mg/lt demir; 0.05mg/lt mangandan fazla metal iyonları bulunmamalıdır. pH’ ı 7 civarında olmalıdır.
 

SU SERTLİĞİNİN GİDERİLMESİ

Suyun temizlik işlemlerinde oluşturduğu olumsuzlukları gidermek için, sertliğinin azalması veya giderilmesi gerekmektedir.

Bu işlem belli başlı 3 yolla yapılabilir.

Kaynatmak

Su sertliğini gidermede kullanılan yöntemlerdendir. Sudaki geçici sertlik önlenebilir, kalıcı sertlik ise giderilemez. Bu nedenle geçerli bir yöntem olarak kabul edilemez.

 

 

Kimyasal yoldan çöktürme

Bu yöntemde kalsiyum ve magnezyum iyonları bir havuz içinde kimyasal maddeler kullanarak çöktürülürler. Bu amaçla, sodyum hidroksit NaOH, soyum karbonat Na2CO3 ve kalsiyum hidroksit Ca (OH)2 kullanılır.

Ancak, pratik olmadığından yaygın olarak kullanılmazlar.

İyon değiştirme yöntemi

Günümüzde kullanılan bütün modern su yumuşatma yöntemleri, iyon değiştirme prensibine dayanmaktadır. İyon değiştiriciler suda çözünmeyen organik (reçine) veya anorganik (zeolit) maddelerdir. Bu maddeler içlerinden sert su geçirildiğinde suya sertliğini veren kalsiyum ve magnezyum iyonlarını tutarak, bunun yerine içlerinde bulunan ve yıkama ortamı için zararsız olan sodyum (Na+)iyonu verirler. Bu yöntemi kullanışlı kılan yukarıda belirtilen işlemin tersine çevrilebilir olmasıdır . İçlerinde sodyum (na+) açısından zengin tuzlu su geçirildiğinde tuttukları kalsiyum ve magnezyum iyonlarını bırakarak, sodyum iyonlarını alırlar. Bu tuzlama işlemine rejenerasyon adı verilir.

 

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ içerisindeki bu ürünleri hiçbir teknik destek almadan ve gerektiğinde hiçbir teknik makine kullanmadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİ mevcut işlerinizin gelişmesine katkı verebilir veya yeni bir iş kolu yaratmanızda sizlere ışık tutabilir.



ETİKETLER: SU SERTLİĞİ NEDİR,NASIL ÇÖZÜLÜR,SU SERTLİĞİ NASIL GİDERİLİR,SU SERTLİĞİNİN GİDERİLMESİ,SU SERTLİĞİNİN GİDERİLME YOLLARI,YÖNTEMLERİ,SERTLİĞİN TEMİZLİK ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ NELERDİR,
DETERJAN NE DEMEK,DETERJAN İMALATI,İMALAT,İMALATÇILARI,DETERJAN ÜRETİMİ,DETERJAN ÜRETİCİLERİ,DETERJAN NEDEN YAPILIR,DETERJAN BAŞLANGIÇ FORMÜLÜ,DETERJAN YAPMAK,TOZ DETERJAN İMALATI,SIVI DETERJAN ÜRETİMİ,DETERJAN İÇERİĞİ,İÇERİK,DETERJAN BİLEŞİMİ,DETERJAN TERKİBİ,DETERJANIN YAPISI,DETERJAN NASIL KULLANILIR,KULLANIMI,ÖZELLİKLERİ,NEDEN KULLANILIR,DETERJAN NEREDE KULLANILIR,DETERJANLAR,DETERJAN GÜVENLİK BİLGİ FORMU,DETERJAN ANALİZİ,DETERJAN ANALİZLERİ,DETERJAN SPESİFİKASYONU,DETERJAN TEKNİK ÖZELLİKLERİ,DETERJAN MSDS,DETERJAN TEKNİK ŞARTNAMESİ,DETERJAN YAPILIŞI,DETERJAN ELDESİ,ELDE EDİLİŞİ.

 

DETERJAN ANSİKLOPEDİLERİ...İÇERİKLERİ
 

DETERJAN ANSİKLOPEDİSİENDÜSTRİYEL DETERJAN ANSİKLOPEDİSİDETERJAN HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ


DETERJAN ANSİKLOPEDİLERİ...VİDEOLARI








 

 

SOLVER KİMYA