SUSAM YAPRAK BİTİ..MÜCADELESİ..SUSAM ZARARLILARI.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / SUSAM YAPRAK BİTİ..MÜCADELESİ..SUSAM ZARARLILARI..

susam yaprak biti ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ
 

Erginlerin vücut uzunlukları 1.1 - 2.0 mm arasında değişir. Kanatlı ve kanatsız formaları vardır. Kanatsız yaz viviparlarında ergin 1,2-2,0 mm vücut uzunluğunda ve çok değişik renklerde olabilir. Örneğin, bu renk sarı, sarı yeşil, açık veya koyu yeşil ile siyah arasında değişebilir. Anten renkleri de soluk sandan esmer renge kadar farklı renkler gösterebilir. Gözler siyahtır. Mum borucukları zeytin yeşili veya koyu yeşil ile siyah olabilir. Bu borucukların taban kısımları geniş ve silindir şeklindedir.

Kanatlı viviparların nimfleri genellikle yeşil renkli olup abdomenin üst kısmı ten rengindedir. Ayrıca, abdomenin üzeri koyu ve açık renklerin kaynaşmış olması nedeniyle mozaik şeklinde görünmektedir. Erginlerde ise baş ve thorax siyah, abdomen sarı yeşil renklidir. Abdomenin yanlan ile mum borucuklarinmin tabanının arkası lekelidir. Antenler vücuttan kısadır ve renkleri sarı ile siyah arasında değişiklik gösterir. Bacaklar soluk sarı, tarsus ve tibia'ların uçları siyahtır. Mum borucukları siyah renkli ve kaşık şeklindedir. Yanlarında 2 - 3 kıl bulunabilir. Kanatlar sarı, sarimtrak, sarımsı yeşil veya gri renkli ve stigmalidir. Kanat damarları da siyah veya açık renkli ve ince yapılıştadır. Bu formun vücut uzunluğuda 1. 1-1.9 mm'dir.

Yaprak biti kışı yumurta döneminde geçirir. İlkbaharla birlikte bu yumurtalardan nimfler meydana gelir. Bu nimfler olgunluğa erişir erişmez partenogenetik olarak çoğalırlar. İlkbahar sonlarına doğru kanatlı formlar meydana gelir. Bunlar göç ederek çeşitli konukçulara geçerler. Bu konukçular üzerinde de çoğalmalarına devam ederler. Sonbahara doğru havaların soğuması ile, kanatlı dişiler ilk konukçularına dönerek burada sexüel dişileri meydana getirirler. Bu dişiler, yazlık konukçu bitkilerden gelen erkeklerle çiftleşir ve dişiler döllenmiş olan yumurtalarını kışı geçirmek üzere kışlık konukçularının kabukları altına bırakırlar. Yılda çok döl verir. Hava sıcaklığının yükselişi zararlı yoğunluğunun azalmasına neden olmaktadır.

susam yaprak biti ile ilgili görsel sonucu

 DAVRANIŞLARI
 

Yaprakbiti hem nimf hem de ergin devrede bitkinin gövde yaprak ve çiçek tomurcuklarından özsuyu emerek zarar yapar. Emilen yerlerde renk kaybolur. Ayrıca, salgılamış oldukları tatlı maddeler nedeni ile zararlı olurlar. Bu salgılar üzerinde saprofit mantarlar gelişerek çoğalır ve böyle yerlerde renk siyaha döner. Halk arasında bu görünüş ballık, karaballık veya fumajin diye isimlendirilir. Çoğu zaman bu salgılara, tatlı olduklarından karınca ve arılar dolar. Rüzgarlarla gelen toz ve toprak salgılar üstüne yapışır. Bu durumlarda bitkide gelişmede durgunluk, renk bozuklukları meydana gelir. Gelişmeyen bitkilerden az ürün elde edilir. Dolayısı ile zararlı ekonomik açıdan önem kazanmış olmaktadır.

Bu zararlıya Ege ve Akdeniz Bölgelerinin susam ekimi yapılan alanların pek çoğunda görmek mümkündür.

susam yaprak biti ile ilgili görsel sonucu

 SUSAM YAPRAK BİTİ İLE KÜLTÜREL MÜCADELESİ
 

Tarlaların yabancı otlardan temiz olması ve

tarlalarda bitki artıklarının bulundurulmaması gerekir.

 

 SUSAM YAPRAK BİTİ İÇİN

TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ

İlaçlamadan önce dekara gidecek su miktarı kalibrasyonla bulunmalıdır. İlaç su karışımı hazırlanırken ilaç önce bir kova içinde bulunan 2-3 litre su ile iyice karıştırılmalıdır. İlaçlamalar çiğ kalktıktan sonra sabah erken veya akşam geç saatlerde, rüzgarsız bir havada yaprakların alt yüzlerini de ıslatacak şekilde yapılmalıdır.

 

 SUSAM YAPRAKBİTİ İÇİN

TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Bir yaprağa ortalama 5 adet yaprak biti düştüğünde mücadeleye geçilir.

SUSAM YAPRAK BİTLERİ İÇİN

ZİRAİ İLAÇLAR VE İLAÇLAMA REÇETELERİ.


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Bromophos 360 g/l EC 200 g/10 kg kepeğe (6 kg/da yem)
Omethoate 565 g/l SL 120 ml/da

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Susam yaprak biti nedir, Susam yaprak biti ile mücadele,  susam bakımı,  susam bakım gübresi, gübreleri, susam zararlıları etkileri, insektisitler,  susam besleme gübreleri,susamda zararlılarla kültürel mücadele, gübre üretimi,  susam gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, susam gübresi nasıl yapılır,  susam yaprak biti için zirai ilaç,  susam zararlıları nelerdir, susam gübreleri, gübre üreticileri, toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  susamda tarımsal ilaçlama,  susamda ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, susam yaprak biti için etken madde, zirai ilaçlar,tarım ilaçları çeşitleri.



SOLVER KİMYA