TEMİZLİKTE BİLİNMESİ GEREKEN ÖNEMLİ NOKTALAR | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / TEMİZLİKTE BİLİNMESİ GEREKEN ÖNEMLİ NOKTALAR

Çamaşır deterjanı ile beraber yumuşatıcıyı makinanızın aynı gözüne koymayın. Ürünlerin biri bazik, diğeri asidik özelliktedir. ikisi birden işe yaramaz hale gelir, görevlerini yerine getiremezler
Limon suyu, sirke, domates gibi asitli yiyecekleri, mermer tezgahlarınızın üzerine koymayın. Domates suyu, temas anında silinirse, zarar önlenebilir ama limon suyu dökülmesi durumunda oluşacak zarar geri döndürülemez niteliktedir.
Arap Sabunun ağartıcı özelliği vardır. Renklilerde kullanılmaması gerekir ama beyaz çamaşırlarda, makinaya konmadan önce lekeli kısmın üzerine bir miktar sürülerek kullanılabilir
Balık pişirirken, ocağın bir gözünde sirkeli su karışımı kaynatılırsa, mutfağa balık kokusu sinmez. Elma ve üzüm sirkeleri ağır kokar, beyaz sirke ya da balsamic sirkenin kokusu daha azdır. Sirke aynı zamanda mikrop kırıcı özelliğine sahip olduğundan, küçük bebeklerin bulunduğu evlerde, özellikle bulundurulmasını tavsiye ettiğimiz bir mamüldür.
Buzdolabınız koku yaparsa, kokuyu alması için bir çay tabağı vanilya koyun. Marketlerde satılan yanmış odun kömürüde etkin koku emici özelliktedir. Buzdolabınızı silerken karbonat kullanın. Sirke de kullanılabilir.
Mutfak Dolaplarınızı silerken, yüzeylerde pas ve ağır yağların neden olduğu ağır kirler yoksa, kimyasallar kullanmak yerine, arap sabunu ile silip, sirkeli su ile durulama yöntemini tercih edin. Hafif yağlanmalarda bulaşık deterjanlarını kullanabilirsiniz. Endüstriyel uygulama alanlarında, yoğun kirlerde, yüzeye ve kire özel üretilmiş amacına uygun ürünü talimatlarına uyarak, endüstriyel çözücüler kullanın.
Bebek şampuanları, amfoterik deterjan içerirler. Bebeklerin saçlarında yağlanma az olduğundan, deterjan miktarı ve temizleyici özellikleri azdır. Bu tip şampuanlar saçlarını her gün yıkayanlar için de uygundur.
Yumurtaları eve getirdiğinizde değil kullanmadan önce sirkeli suyla yıkayın, yumurta kabuğunda yoğun bakteri bulunur (salmonella). Ekmekleri buzdolabında muhafaza edin, oda sıcaklığında, ekmekte bulunan nemden dolayı küf gelişebilir ve gözle görülmez, 5-7 C de bekletilmesi uygundur. UHT uzun ömürlü sütlerin ambalajını açınca, en fazla 2 gün içinde tüketmeye çalışın. Patates ve soğanı, güneş görmeyen karanlık ve serin ortamda muhafaza edin, patatesin üzerinde top top yeşillenmeler varsa, kesinlikle kullanmayın, bu içindeki solanin maddesinin arttığının göstergesidir ve hastalık yapıcıdır, solanin zehilenmesine neden olabilir. Çamaşır suyu lekeleri çıkarması için geliştirilen bir üründür, mikrop öldürücü dezenfektan olarak kullanılamaz.
* Aynanın temizlendiği son suya alkol katılırsa sinek konmaz.
* Cam kırıkları ıslak pamukla toplanabilir.
* Cam üzerindeki boya lekelerini almak için alkolle ıslatın, ciletle kazıyın.
* Çamaşırdan pas lekesini çıkarmak için limon damlatıp, ütülenir.
* Çay lekesini çıkarmak için Pamuklu ve yünlülerde leke taze ise ılık suya batırılmış bir bezle ovulur. Eskimiş ise ; İçine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir. Ilık su ile çalkalanır.
* Çikolata lekesini sabunlu soğuk suyla yıkayın ve gliserinli suyla silin.
* Camsil deriyi parlatır.
* Duvar kağıtlarının tozdan arınması için yulaf ununa batırılmış bir fanila parçasıyla silmek yeterli gelecektir. Bu işlem sonucunda temizlenen yerler ayrıca leke tutmayacaktır.
* Ellerdeki soğan ve sarımsak kokusunu gidermek için haşlanmış patatesle ovun.
* Ele uhu yapıştırıcı bulaşırsa asetonla silin
* Gözlük camları gliserinle silinirse buğulanmaz
* Halıdaki sigara yanıklarından kurtulmak için yanık yerler üzerinde zımpara kağıdıyla dairesel hareketler yaparak zımparalama yapın.
* Hamur işi yaptıktan sonra mutfak tezgahına bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin.


Karbonatla;

* Yanmış tencereyi kolayca temizlemek için , tencerenin dibini bir parmak suyla doldurun. 3 çorba kaşığı karbonat ekleyip 5 dakika kaynatın. Sonra tencereyi bulaşık deterjanıyla yıkayın.

* 2 Kaşık karbonatı 2 bardak sıcak suda eritin. Temiz bir bezi suya batırıp buzdolabının içini silin. Karbonatlı sıcak su en inatçı kirleri hatta yüzeye yapışan yağları bile kolayca çıkaracaktır.

* Rengi solan halıları karbonatlı suyla silerek canlandırabilirsiniz.

* Gümüş eşyaları karbonatlı suyla ovun. Ancak önce eşyanın iç tarafını ovup deneyin

* Kuru fasulyenin haşlama suyu, içine tuz katılmadığı taktirde mükemmel bir temizleyicidir.


Sirkeyle;

* Sirke her türlü temizlikte yardımcıdır.
* Ellerinizdeki meyve lekelerini çıkarır.
* Ütüyü kireçten arındırır.
* Renkli çamaşırların rengini korur.
* İnatçı lekeleri çıkarır.
* Giysilerdeki sigara lekesini yok eder.
* Cildi temizler.
* Pas lekelerini giderir.
* Formika yüzeyleri parlatır.
* Bakır eşyaları parlatır.
* Mutfak dolapları ve buzdolabını temizleyip dezenfekte eder.

* Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız.

 


TEMİZLİK MADDELERİ

* ÇÖZÜCÜLER : Soda, Su, Benzin, Gazyağı, Alkol
* TEMİZLEYİCİLER : Sabun ve sentetik temizleyiciler (deterjan)
* OĞUCULAR VE EMİCİLER : Tuz, Ovucu tozlar, Talk pudrası vb.
* ALKALİLER : Amonyak, Karbonat, Soda vb.
* ASİTLER : Limon suyu, Sirke, Okzalik asit, Tartarik asit, Tuz ruhu
* AĞARTICI VE DEZENFEKTANLAR : Hidrojen peroksit,(oksijenli su), Klorlu ağartıcılar (çamaşır suyu), naftalin.


* Tül perdenizi asla sıcak suda yıkamayın. Çamaşır makinenizin perde veya (hassas kumaş) programını kullanın.
* Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının kılıfının altına aliminyum folyo koyun. Sıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay olacaktır.
* Her türlü bakliyatın böceklenmemesi için muhafaza ettiğiniz kavanoz ya da bez torbanın içerisine 1-2 diş sarımsak ilave ediniz.
* Baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa içinde un veya nişasta var demektir.
* Bayat ekmeği ince ince dilimleyip üzerine sütü gezdirin ve kızgın yağda kızartın. Servis tabağına ekmek dilimlerini alıp üzerine dilimlenmiş domates ve rendelenmiş peynir serpiştirip sıcak olarak servis yapın.
* Bisküviler yumuşamış ise onları birkaç dakika fırınlamak gerekir.
* Bisküvi kutusuna ekleyeceğiniz 1-2 kesme şekerle bisküvilerin uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
* Çayı demledikten sonra en fazla 10 dakika daha kısık ateşte bırakın. Çünkü demlenen çay uzun süre kaynarsa içindeki bazı maddelerin oranı değişir ve çayın tadı bozulur.
* Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı tatlandıracaktır.
* Buz dondururken; suyu kaynatın soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır, bu da buzun mat görünmemesini sağlar.
* Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız, eti pişirmeden önce limon suyuna bulayıp bekletin. Birkaç damla limon suyu ile et daha yumuşak ve lezzetli olur, daha çabuk pişer, bir diğer yol ise eti yoğurtla karıştırmak.
* Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak sürün, diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin, tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.
Ayrıca 2 çorba kaşığı yoğurdu, sulandırılmış bir çorba kaşığı salçayı ve birazda zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın. Fırına koymadan önce tavuğun her tarafına sürün. Çok daha lezzetli olacaktır.
* Kabarık omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
* Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun 2 hafta limon kurumadan saklanır.
* Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun. 5 dakika bekletin, daha sonra pişirin.
* Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içerisine bir tatlı kaşığı şeker atın.
* Büyük miktarda patatesiniz varsa torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.
* Kahvenin taze kalmasını istiyorsanız, cam kavanoza boşaltıp, içine 2 adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın.
* Soğanı içi su dolu bir kabın içerisinde soyarsanız gözleriniz yaşarmaz.
* Yemek pişirirken cam tencerede kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir.
* Tuzluğun içerisine birkaç adet pirinç tanesi atın, pirinç tuzun nemini alır.
Sararmaya başlayan beyaz giysileri, bir kaşık oksijenli su katılmış, 1 litre ılık suda, 1 saat bekletin.
* PVC sistemleri, çözücü veya ağartıcılarla temizlenmemelidir.
Yoğun karşılaşılan kirlenme tipleri;
* Çay, Kahve, Meyve suyu, mürekkep, yağ gibi lekeler, deterjanlı (alkali) bir solüsyonla yüzeyden uzaklaştırılabilir.
* Boya (sentetik) madeni yağ gibi lekeler, yüzeye zarar vermeden solvent yardımıyla çıkartılabilir. Fakat solvent çevre sağlığına zararlı olduğu için mekanik ovma maddeleri ile temizlik yapılabilir.
* Kireç, pas gibi reaksiyon sonucu meydana gelmiş leke ve tortular ancak asidik solüsyonlarla ortamdan uzaklaştırılır.
* Küf, mantar, bakteri ve mikroorganizmaları ortam ve yüzeylerden uzaklaştırıp yok etmek ancak dezenfektan solüsyonlarla mümkün olmaktadır.
* SU İLE TEMİZLENEN KİRLER: Kaba kir, şeker, yağ, tuz, kan ve nişasta türü kirler.
* AĞARTILABİLEN KİRLER: Ağartılarak temizlenen boyar maddeli kirlerdir. Meyve, çay, kahve, şarap, kola, yemek sosu gibi kirler. Boyar maddelerin okside edilerek parçalanması sonucu lekelerin beyazlatılmasıyla temizlenmiş olur.
* ASİTLERLE ÇIKAN KİRLER: Pas, kireç, metal lekeleri gibi asit temizleyicilerle çıkan kir gurubudur. Yerleşmiş kalsiyum ve magnezyum tuzlarının diğer maddelerle birleşmesinden oluşur. Bunların temizlenmesi ise çamaşır elyafına zarar vermeyecek asidik maddelerle yapılan özel yıkama işlemi ile giderilir.
* SOLVENTLERLE ÇIKAN KİRLER: Makine yağları, mumlar, kozmetik boya gibi kirler eritilerek çıkartılabilecek kirlerdir. Bu kirler su ve yıkama maddeleriyle çözülmeyen kirlerdir. Bunların giderilmesinde perkloretilen , trikloretilen , florakarbon, ve ağır benzin gibi maddeler kullanılır. Bu temizlik maddelerinin kapalı mekanlarda kullanılması sakıncalıdır.
* ÖZEL LEKE ÇIKARTMA İŞLEMİ GEREKTİREN KİRLER: Yıkama, ağartma ve yardımcı yıkama maddeleri ve solventlerle çözülmeyen leke türü kirler olup, ayrı bir uzmanlık dalı olan özel leke çıkartma işlemini gerektirir. Bu guruba tükenmez kalem, ayakkabı boyası, ruj lekesi örnek olarak verilebilir.

 

 

 

Kimya, Kimyasal ürünler, Kimyasallar, Teknik Kimyasallar, Deterjan, Bulaşık Makinesi Deterjanı, Deterjan Sıvısı, Parlatıcı, Hijyen, Bulaşık Yıkama Sıvısı, Toz Kireç Önleyici, Serafin, Fayans Temizliği, ön Yıkama, Bulaşıkhane Hijyeni, Asit, Solvent, Boya, Sökücü, Pas, Oksidan, Parlatıcı, Eloksal, Nötralizason, Kostik, Anodik Oksidasyon, Sealing, Çelik Temizleyici, Oksitlenme, Kimya Deposu, Kimyasal Maddeler, Temizleyici, Teknik Kimyasallar, Pas Alıcı, Asit İçermeyen Alüminyum Temizleyici ve Parlatıcı, Serpartin Temizleyici, Tabii Yağ, Asfalt, Katran Sökücü, Koku Giderici, Yağ Çözücü, Pas Sökücü, Yağlayıcı, Cilt Temizleme Sıvısı, Logar Açıcı, Kireç, Kalker, Beton Sökücü, Deterjan, Pas, Yağ Giderici, Fosfatlayıcı, Boya sökücü, Solvent, Cila Sökücü, Pvc Temizleyici, Makina Yağlayıcı, Yağ Alıcı Solvent, Yağ Çözücü, Solvent İçermeyen, Solventli, Yanık Yağ, İs, Kurum, Karbon Temizleyici, Çelik Parlatıcı, Çelik Temizleyici, Yağ ve Leke Çıkarıcı

 SOLVER KİMYA