TURUNÇGİLLER GÖZENEK VİROİDİ..TEDAVİSİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / TURUNÇGİLLER GÖZENEK VİROİDİ..TEDAVİSİ..


turunçgillerde gözenek viroidi ile ilgili görsel sonucu
 

 ÖZELLİKLERİ

Hastalık Xyloporosis olarak da isimlendirilmektedir. Exocortis (Cüceleşme) viroi-dinin bulunduğu her yerde rastlanabilmektedir. Hastalık, her türlü aşı materyali ile taşınabilir. Ayrıca, budama aletleri ve aşı bıçağı ile mekanik olarak da taşınır.

 

 BELİRTİLERİ

Hastalık ağacın yaprak ve gövdesinde değişik belirtiler gösterir.

Yapraktaki belirtileri: Genellikle aşı-lamadan 2-3 yıl, bazen de 8-10 yıl sonra yapraklarda sararma, bazı hallerde yaprağın damar aralarında çinko eksikliği belirtisini andıran, sarı küçük benekler meydana gelir. Bu yapraklar sağlıklı ağaçlara göre daha küçüktür. Hastalığın ilerlemesi halinde yaprakların bir kısmı dökülür.

Gövdedeki belirtileri: Hastalıklı fidanlar 8-10 yaşını geçtikten sonra hastalık belirtilerini göstermeye başlarlar. Çok hassas olan Orlando tangelo ve Citrus macrophylla gibi çeşitlerde belirtilerin ortaya çıkışı 18-48 ay gibi uzun zaman gerektirir. Satsuma mandarini 8 yıldan önce belirti göstermez. İlk belirti, aşının anaçla birleştiği noktadaki kabukta 2-3 mm kalınlığında kahverengi küçük lekeler halinde görülür. Bu lekeler ağaç yaşlandıkça, aşının kabuk kısmından yukarıya doğru ilerler ve kabuk kısmının içi tamamen kahverengileşerek kalınlaşır. Bu kabuğun iç kısmında testere veya balık dişi şeklinde çıkıntılar ve gövde kısmında da bu çıkıntıların karşıtı olan çöküntüler vardır Kabuk bıçakla kesilirse kabuk içinde zamklı noktaların görülmesi tipiktir.

Hastalanan ağaçların gelişmesi yavaşlar, ağaçlar bodurlaşır ve taç büyüklükleri yaklaşık olarak sağlamların yarısı veya 1/3 kadar olurlar. Klemantinlerde hasta­lığın %62 oranında ürün azalmasına neden olduğu saptanmıştır. Hastalığın turunç ve üç yapraklı anaç üzerine aşılanmış portakal, altıntop ve limonlarda belirti gös-

termemesine rağmen, verim kaybına neden olur. Mandarinlerde ise eğer bulaşık aşı gözü kullanılırsa ya da mekanik olarak taşınırsa şiddetli reaksiyonlar görülebilir.

Ülkemizde yapılan kontrollerde, aşı kısmı üstündeki gövdede kabuğun mantar

laşmış bir hal alıp kalınlaşması ve küçük pul şeklinde kabuk kavlamalarının meydana gelmesi, yerli ve klemantin mandarinlerinin çoğunda görülmüştür. Bu belirtiler aşı yeri­nin 10-15 cm yukarısına kadar yayılabilir.

Hastalık, ülkemizde yerli klemantin, rize mandarini ve ayrıca belirti göstermeksizin yafa, trablus, Washington, şeker, thomson, kan ve yerli portakallar ile altıntop ve tatlı limonlarda saptanmıştır. Akdeniz ve Ege Bölgesindeki mandarinler ve mandarin me­lezlerinde (fremont, kara, dancy, minneola, nova, robinson vd.) çok yaygındır. Akdeniz Bölgesi mandarinlerinde hastalık, belirti oluşturmadan bulunur ve ürün kaybına neden olur. Hastalığın yerli, klemantin ve Rize mandarin bahçelerinde yapılan incelemelerinde yerli çeşitlerinde %20-83, rize çeşitlerinde %4-60 ve klemantin çeşitlerinde
%55-100 oranında mevcut olduğu saptanmıştır.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ

- Hastalık etmenlerinden arî sertifikalı fidan kullanılmalıdır.

- Ekonomik Özelliği olmayan hasta ağaçlar sökülmelidir.

- Hastalık etmeni, budama alet ve ekipmanları ile aşı bıçağı üzerinde taşı-nabildiğinden

bu aletler bir ağaçtan diğerine geçerken "%2'lik sodyum hipoklorit" veya "%2'lik

sodyum hidroksit + %2"lik formalin" solüsyonla­rına batırılarak dezenfekte edilmelidir.

 

 



GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Turunçgillerde gözenek virioidi nedir, turunçgillerde gözenek viroidi ile mücadeleturunçgiller hastalıkları,  turunçgiller bakımı,  turunçgillerde bakım gübresi, gübreleri, turunçgiller hastalığı, hastalıkları,  turunçgiller için besleme gübreleri, gübre üretimi, turunçgil ağaç gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, turunçgil gübresi nasıl yapılır,   turunçgillerde gözenek viroidi için ilaç ile tedavi,  turunçgillerde mantar hastalığı mantar hastalıkları, turunçgil gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  turunçgillerde ilaçlama,  turunçgillerde ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, turunçgillerde gözenek viroidi ile kültürel mücadele,  turunçgillerde gözenek viroidi ile ilaç ile mücadele, turunçgillerde uç kurutan hastalığı için zirai ilaç.




SOLVER KİMYA