TÜTÜN BEYAZ SİNEĞİ..İNSEKTİSİTLER..ZARARLARI.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / TÜTÜN BEYAZ SİNEĞİ..İNSEKTİSİTLER..ZARARLARI..


tütünde beyaz sinek ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ
 

Ergin 0.7-1 mm arasında değişen uzunlukta, silindirik vücutlu, genellikle donuk sarı vücut rengine sahiptir. Her iki cinsiyette kanatlıdır. Kanatlar gerili durumda uzunluk 2-2.5 mm arasında değişir. Kanatlar ve kısmen de vücudun beyaz renkli tozumsu madde ile örtülü oluşu nedeniyle zararlı, beyaz görüşlü bir sineğe benzediği için beyaz sinek diye isimlendirilmektedir. Erginin iri kırmızı gözleri belirgin bir şekilde görülmektedir. Bacaklar ince, uzun ve kuvvetlidir.

Yumurtalar oval ve beyaz renkli olup ortalama 0.2 mm boyunda ve 0.02 mm enindedir. İnce bir sapla yaprağın alt yüzüne iyice tutunur. İlk konan yumurtalar beyaz renkli olup birkaç gün sonra uçlarından kızarmaya başlar ve inficara doğru tamamen koyulaşır.

Larvaları yassı ve yarı şeffaf kabuklu gibi görünürler. Vücut bu şeffaf kabuk içinde gelişir. Larvalar yeşil, sonra donuk sarı renk alırlar. Larvaların üzerinde çapraz birçok çizgiler vardır. Sırtında ise ince uzun balmumumsu birçok iplikçiler bulunur. Larva ergin oluncaya kadar 4 dönem geçirir. İlk devredeki larvalar çok küçüktür. Renkleri yeşil, gözleri gayet belirlidir. İlk devre larvaları fonksiyonel, bacaklara ve antenlere sahip olup hareketlidir. Bu dönemden sonra bacaklar ve antenler kaybolur. İkinci larva döneminde vücut biraz daha büyük, gözler belirli ve vücut açık sarı renklidir. Üçüncü larva döneminde ise vücut donuk sarı bir renk almaya ve yarı şeffaf kabuk altında ergine ait organlar hafifçe görünmeye başlar. Larva üçüncü dönemin sonlarında doğru, sırtın hafifçe yükselmesi, vücut renginin koyulaşması ile pupa dönemine geçer. Pupa önceleri açık sarı renkli, daha sonra koyu sarımsı kahverengi olur. Pupa kabuğu sırttan başa doğru T şeklinde açılarak ergin çıkar.

Erginler mayıs ayı sonlarında ve haziran ayı başlarına doğru görünmeye başlar. Çiftleşmeden 1 - 4 gün sonra bir dişi 27 - 206 arasında yumurta koyabilir. Yumurta koyma süresi 4-7 gün arasında değişir ve bırakıldıktan 6-8 gün sonra larva çıkar. Larva dönemi normal koşullarda 17-22 gün arasında tamamlanabilir. Pupa dönemi ise 2 - 8 gün sürer. Kışı pupa, nadiren larva halinde geçirir.


tütünde beyaz sinek ile ilgili görsel sonucu

 DAVRANIŞLARI VE ÇOĞALMALARI
 

Yaprak üzerinde zarar yaparlar. Erginler yapraklara yumurta bırakır, larvalar da yaprakların özsuyunu emmek suretiyle zararlı olurlar. Emgili yapraklar sararır,kurur ve tütün olma özelliğini kaybeder.

Tütün için yaprak Önem taşıdığına göre meydana gelecek zarar oldukça önemli olabilir. Emgi sonucu yapraklarda meydana gelen lekeler, yaprakların kendine özgü sarı renginin kaybolmasına, dolayısı ile kalitenin düşmesine neden olur.

Zararlının Ege Bölgesinde, Muğla ve Aydın illerinin bazı tütün alanlarında saptandığı ve yaygın olduğu tespit edilmiştir


tütünde beyaz sinek ile ilgili görsel sonucu

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMLERİ
 

Temiz tütün fidelerinin tarlaya dikilmesi, gerek fidelik gerekse tarlaların yabancı otlardan temiz olması ve tarlalarda bitki artıklarının bırakılmaması gerekir.

 

 TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELE

İlaçlamadan önce dekara gidecek su miktarı kalibrasyonla bulunmalıdır, ilaç önce içinde 2-3 litre su bulunan bir kovada iyice karıştırılmalı ve sonra pülverizatöre boşaltılmalıdır.

İlaçlama çiğ kalktıktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatlerde ve rüzgarsız bir havada yaprakların alt yüzlerini de ıslatacak şekilde yapılmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

5 cm2'lik yaprak alanına düşen larva + pupa sayısı 50 veya daha çok ise ilaçlamaya geçilmelidir.

ZİRAİ İLAÇLAR VE İLAÇLAMA REÇETELERİ


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Formothion 336 g/l EC 150 ml/da
Methamidophos 600 g/l EC 100 ml/da

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Tütünde beyaz sinek ile mücadele,  tütün bakımı,  tütün bakım gübresi, gübreleri, tütün zararlıları, insektisitler,  tütün besleme gübreleri,tütünde zararlılarla kültürel mücadele, gübre üretimi,  tütün gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, tütün gübresi nasıl yapılır,  tütünde beyaz sinekler için ilaç,  yerfıstığı zararlıları nelerdir, tütün gübreleri, gübre üreticileri, toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  tütünde ilaçlama,  tütün ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, tütünde beyaz sinek için etken madde, zirai ilaçlar,tarım ilaçları çeşitleri.



SOLVER KİMYA