TÜTÜN GEBESİ..TÜTÜN ZARARLILARI..ZARARLARI.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / TÜTÜN GEBESİ..TÜTÜN ZARARLILARI..ZARARLARI..


tütün gebesi ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ
 

Kelebeğin kanat açıklığı 10-12 mm'dir. Kanatları çok dar olup antenleri vücuttan daha uzundur. Ön kanatlar griye çalan sarı renktedir. Kanat üzerinde 2-3 adet iri ve çok sayıda küçük siyah lekeler bulunur. Kanat kenarları gölgelidir. Arka kanatlar saydam ve gri renkte saçak tüyleri uzuncadır.

Yumurtalar ovalimsi ve krem rengindedir. Olgun larva 10 - 12 mm. uzunluğunda, bas, ve prothorax'ı siyahımsı kahverengi, vücut ise pembemsi, yeşilimsi renktedir. Her vücut halkalarında siyah nokta biçiminde bir kaç leke ve duman renginde kısa kıllar bulunur.

Kelebek nisan ayı içinde uçmaya başlar. Çıkıştan bir süre sonra çiftleşerek yumurtalarını patlıcangillerinin yapraklarının alt yüzeyine girinti ve çıkıntılara koyarlar. Erginler geceleri aktiftir. Yumurtalar 3 - 4 gün içinde açılır. Gövde ve yaprakta beslenerek 2-3 hafta içinde olgunlaşır. Olgunlaşan larvalar yaprak veya gövde içindeki galerilerde, dökülmüş yaprak ve bitki artıkları arasında beyazımtırak bir kokon içinde ve toprakta pupa olurlar. Pupa dönemi 7-10 gün arasında değişir. Erginler l - 2 hafta yaşar.

tütün gebesi ile ilgili görsel sonucu

 TÜTÜN GEBESİ VE DAVRANIŞLARI
 

Larvalar tütün bitkisinin yapraklarında, yaprak sapında ve gövdede galeriler açarak beslenirler. Alt ve üst epidermise dokunmazlar. Asıl zararlarını bitkinin genç dönemlerinde yaparlar. Yaprağın bir bölümünü veya tamamını yiyerek yaprağın saydam bir görünüm almasına yol açarlar. Daha sonraları buralar kuruyarak parçalanır. Tütün bitkisinin geliştiği dönemlerde daha çok dip yapraklarda görülürler. Bir yaprakta birden fazla larvada bulunabilir.Gövdede beslenmeleri sonucu dışa doğru tipik şişkinlikler oluşturur. Bu nedenle zararlıya tütün gebesi denmiştir.

Zararları genellikle orantılı nemin ve sıcaklığın yüksek olduğu yer veya yıllarda daha da artar.

Larvalarının tütünde beslenmeleri sonucu oluşan verim kaybı yanında zarar görmüş yaprağın kalitesi de düşer. Zararlı Ege ve Karadeniz Bölgesi tütün dikim alanlarında yaygın olmakla beraber Marmara Bölgesi'nde de bulunmaktadır.

tütün gebesi ile ilgili görsel sonucu
 

 TÜTÜN GEBESİ İLE KÜLTÜREL MÜCADELESİ
 

Tütün tarlası sık sık kontrol edilmelidir. Bulaşma genç bitkilerde ve henüz yaygınlaşmamışsa o bitkiler toplanmalıdır. Gelişmiş bitkilerde ise zarar çoğunlukta alt yapraklarda görüldüğünden, galerili yapraklar kopartılıp yok edilmelidir.

 

 TÜTÜN GEBESİ İÇİN

TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ

İlaçlamalar sabah ve akşam serinliğinde yapılmalı ve

 tüm bitkinin ıslatılmasına özen gösterilmelidir.

 

 TÜTÜN GEBESİ İÇİN

TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Bitkinin genç dönemlerinde ilk zarar belirtileri görüldüğünde mücadeleye geçilmelidir.

Gelişmiş bitkilerde % 20 bulaşma varsa mücadele gereklidir.

TÜTÜN GEBESİ İÇİN

 ZİRAİ İLAÇLAR VE İLAÇLAMA REÇETELERİ.


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Formothion 336 g/l EC 150 ml/da
Methamidophos 600 g/l SL 100 ml/da

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Tütünde tütün gebesi ile mücadele,  tütün bakımı,  tütün bakım gübresi, gübreleri, tütün zararlıları, insektisitler,  tütün besleme gübreleri,tütünde zararlılarla kültürel mücadele, gübre üretimi,  tütün gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, tütün gübresi nasıl yapılır,  tütün gebesi için ilaç,  yerfıstığı zararlıları nelerdir, tütün gübreleri, gübre üreticileri, toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  tütünde ilaçlama,  tütün ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, tütün gebesi için etken madde, zirai ilaçlar,tarım ilaçları çeşitleri.



SOLVER KİMYA