TÜTÜN TOPRAK SOLUCANI..MÜCADELESİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / TÜTÜN TOPRAK SOLUCANI..MÜCADELESİ..


tütün toprak solucanı ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ
 

Erginler 9-30 cm boyunda ve S şeklinde kıvrılmış, ince, uzun, silindirik, vücutludur. Vücudun üst kısmı, kırmızımsı, alt kısmı ise daha açık renktedir. Vücut 100 - 180 arasında değişen halkalardan meydana gelmiştir. Baş üç halkadan oluşur. Ağız, birinci ve ikinci halkaların birleştiği yerdedir.Gövdeyi oluşturan halkaların her birinin alt kısmında 4 çift kıl bulunur. Bu kıllar solucanın yürümesini sağlar. Ayrıca vücut üzerinde esmer ve eğer şeklinde Clitellum denen bir organ vardır. Bu organın vücut üzerinde bulunduğu yer ve kapladığı halka sayısı teşhis bakımından önemlidir .Bir bireyde hem dişilik hem de erkeklik organı vardır.

Yumurtalar, içinde sümüksü bir madde bulunan kokon içindedir ve larvalar bu kokon içinde oluşur. Koşullar elverişli olduğunda larvalar bu kokonu terk ederek beslenmeye başlar.

Solucanlar kışı ergin veya larva döneminde toprakta geçirir. Tütün fidelerinde şubat - mart aylarında görülmeye başlarlar. Çiftleşme toprak yüzeyinde ve özellikle ıslak ve ılık havalarda çok olur. Dişiler yumurtalarını içinde sümüksü bir sıvı bulunan bir kokon için bırakırlar. Embriyo dönemi tamamlandıktan sonra, genellikle yağışlı havaları takiben larvalar kokonu terk eder ve faaliyete geçerler. Çoğu zaman humuslu, ağır topraklan ve taban yerleri üstün tutarlar. Toprak yüzeyi kurudukça rutubete uyarak daha derinlere inerler. Besin aramak için çoğunlukla geceyi tercih ederler. Topraktaki bitki artıkları, tohumlar ve fidelerle beslenirler. Bazen de çürümüş bitki artıkları ile genç fideleri yuvalarına çekerler


tütün toprak solucanı ile ilgili görsel sonucu

 DAVRANIŞLARI
 

Solucanların meydana getirmiş oldukları zararlar sekonderdir. Fidelikte toprak içerisinde yürürlerken yollar şeklinde toprak kabarmasına veya toprak karışmasına neden olurlar.Bu yüzden, bu gibi yerlerde fide kökleri açıkta kalır ve fideler kuruyarak ölürler. Ayrıca tohumların veya taze fidelerin bir kısmı solucanlar tarafından yuvalarına taşındığı için fidelikte boş yerler kalmaktadır.

Solucanlar aslında humus teşekkülü ve toprağın havalanmasına yardımcı olmaları nedeniyle faydalı organizmalar olarak kabul edilirler. Ne var ki topraktaki hareketleri sırasında toprağın kabarmış ve karışmış olması tütün fideliklerinde fide köklerinin açıkta kalmasına neden olur.Bu durum halk arasında "" Solucan oynaması "" diye isimlendirilir. Bazen bu zarar fideliğin yeniden düzenlenmesini gerektirecek kadar önemli olabilir.

Solucanların Ege Bölgesi'nde hemen hemen bütün tütün fideliklerinde bulunduğu tesbit edilmiştir.


tütün toprak solucanı ile ilgili görsel sonucu

 TÜTÜNDE FİDELİK TOPRAK SOLUCANI İLE KÜLTÜREL MÜCADELESİ
 

Fide yastıkları hazırlanırken fümige edilmiş temiz toprak kullanılmalı,fidelikler tütün dikimi yapılacak tarlaların içinde veya yakınında yapılmalıdır.

 

 TÜTÜN FİDELİK TOPRAK SOLUCANLARI İÇİN

TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ

İlaçlamalar çiğ kalktıktan sonra sabah veya akşam erken saatlerde ve rüzgarsız bir havada yapılmalıdır. İlaçlamadan önce fideliğe sarf edilecek su miktarı kalibre edilmeli ve solucan oynaması görülen yerlerde, ilaç kalibre edilen su içine karıştırılarak atılmalıdır.

 

 TÜTÜNDE FİDELİK TOPRAK SOLUCANI İÇİN

TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Fidelikte, yollar şeklinde toprak kabarması, karışması veya açıkta kalmış

fide kökleri görüldüğünde kimyasal mücadele uygulanmalıdır.

TOPRAK SOLUCANI İÇİN ZİRAİ İLAÇLAR VE İLAÇLAMA REÇETELERİ.


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Chlorpyrifos Ethyl %25 WP 1200 g/da
Endosulfan 360 g/l - %32,9 EC/WP 150 ml/g -da

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Tütünde toprak solucanı ile mücadele,  tütün bakımı,  tütün bakım gübresi, gübreleri, tütün zararlıları, insektisitler,  tütün besleme gübreleri,tütünde zararlılarla kültürel mücadele, gübre üretimi,  tütün gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, tütün gübresi nasıl yapılır,  tütün toprak solucanı için ilaç,  yerfıstığı zararlıları nelerdir, tütün gübreleri, gübre üreticileri, toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  tütünde ilaçlama,  tütün ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, tütün toprak solucanı için etken madde, zirai ilaçlar,tarım ilaçları çeşitleri.



SOLVER KİMYA