TÜTÜN TRİPSLERİ..MÜCADELESİ..İNSEKTİSİTLERİ.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / TÜTÜN TRİPSLERİ..MÜCADELESİ..İNSEKTİSİTLERİ..


tütünde trips ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ
 

Ergin dişinin boyu l mm kadardır. Renk yazlık formlarda açık sarı, kışlık formlarda ise biraz daha koyucadır. Baş genişçe ve dik dörtgen biçimindedir. Anten 7 halkalı kısa ve kıl gibidir. Göğüs genişçedir. Kanatlar 2 çift ve dar yapılıdır. Kanat kenarları ince uzun kıllar ile kirpiklenmiş durumdadır. Karın 10 halkadan oluşmuştur. Üzerinde sarımsı kahverengi lekeler bulunur. Erkek bireyler daha ufak yapılıdır. Görünüşte dişilere benzerler.

Larvalar yumurtadan ilk çıktıklarında beyaz renktedir. Geliştikçe renk açık sarıya dönüşür, kanat izleri görülür. Olgunlaşmış larvalarda kanatlar ve anten oldukça belirgindir.

Yumurtalar oldukça küçük, fasulye biçiminde ve beyazdır.

Kışı çoğunlukla ergin ve bazen de larva döneminde toprakta veya döküntüler altında geçirir. Tarlada kalmış soğanlar içinde de kışlayabilirler, ilkbaharda ortaya çıkarlar ve kısa bir beslenme periyodundan sonra, yaprak dokusu içine ya dağınık olarak veya kısa diziler halinde yumurta bırakırlar.Tütün bitkisinde yumurtalar damarlara yakın konulur. Genellikle bir dişinin bıraktığı yumurta sayısı 30 dolayındadır. Bu sayı konukçu bitki ve iklim koşullarına göre azalıp çoğalabilir.

Yaklaşık bir hafta içinde yumurtadan çıkan larvaların gelişmeleri 4 dönemi kapsar. İlk üç dönemde beslenirler. Dördüncü dönemde uyuşuktur ve beslenmezler. Daha sonra toprağa girerek pupa olurlar. Belirli bir süre sonra da yeni erginler görülür. Yumurtadan ergine kadar olan gelişme dönemi 2-3 hafta sürer. Yılda ortalama 3, uygun koşullarda ise daha fazla döl verebilirler. Döllemsiz yumurta ile üremelerini sürdürürler. Doğada erkek bireyler çok az sayıda bulunur.

Yaz ayları kurak geçen yer veya yıllar gelişme ve üremelerini hızlandırıcı etkenleridir. Yağmurda bitki üzerinden yıkanırlar, sürekli yağmurlar populasyonu oldukça azaltır.


tütünde trips ile ilgili görsel sonucu

 TÜTÜN TRİPSİ DAVRANIŞLARI
 

Bitkinin yaprak, tomurcuk ve çiçek bölümleri üzerinde bulunurlar. Ergin ve larva döneminde bitki özsuyu ile beslenirler. Emgi yerleri dokularda boşalan özsu nedeniyle saydam bir görünüm alır. Kurak mevsimlerde dokulardan su kaybı daha hızlı olmaktadır.

Tütün bitkisinde yaprak, özellikle damarlara yakın yerlerden emilir ve damarlar boyunca bir çok beyaz lekecik oluşur. Bu zarar biçimi halk dilinde ""Ak damar hastalığı"" olarak adlandırılır. Böcek yoğunluğu ve buna bağlı olarak da emgi derecesine göre, yaprak ticari değerini yitirebilir

Tütün üretim alanlarında her yıl dikkati çekecek yoğunlukta bulunmamakla birlikte ara sıra ve lokal olarak ekonomik zararları saptanmıştır. Genellikle bitkinin genç dönemlerinde zararlı olmaktadır.

Diğer bir zarar biçimi de yumurta koyma boruları ile yaprak dokusunu parçalamaları ve doku içine yumurta bırakmaları sonucu oluşur. Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgesi tütün dikim alanlarında yaygındır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kurak geçen yıllarda m,evsim başında zararlı olmaktadır


tütünde trips ile ilgili görsel sonucu

 TÜTÜN TRİPSLERİ İLE KÜLTÜREL MÜCADELESİ
 

Fidelik ve tarladaki artıklar toplanarak yok edilmelidir.
Önceden bulaşık olduğu bilinen yer veya tarlalarda fidelik kurulmamalı ve dikim yapılmamalıdır.
Bulaşık fideler tarlaya aktarılmamalı, dip yapraklar erken toplanmalıdır.
Çapa işleri pupa döneminde bulunan zararlıyı olumsuz yönde etkiler. Yabancı ot temizliği ile de ürüne bulaşma azaltılabilir

 

 TÜTÜN TRİPSLERİ İÇİN TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELE YÖNTEMİ

İlaçlamalar sabah ve akşam serinliğinde ve rüzgarsız bir havada yapılmalıdır. İlaçlamada her tarafı ilaçlanacak biçimde iyi bir kaplama yapılmasına önem verilmelidir. Tarla devresinde kullanılan ilaçlar dikim ile dördüncü ellerin kırımı arasında en çok iki defa uygulanır.

 

 TÜTÜN TRİPSİ İÇİN TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Yaprak başına ortalama 5 tütün tripsi bulunduğunda ilaçlı uygulamaya geçilebilir.

TÜTÜN TRİPSLERİ İÇİN ZİRAİ İLAÇLAR VE İLAÇLAMA REÇETELERİ.


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Benfuracarb 200 g/l EC 150 ml/da
Carbosulfan 250 g/l EC 150/200 ml/da
Diafenthiuron %50 WP 80 g/da
Ethiofencarb 500 g/l EC 100 ml/da
Formothion 336 g/l EC 120/150 ml/da
Furathiocarb 400 g/l EC 75 ml/da
Imidacloprid +Methamidophos 30+500 g/l SL 70 ml/da
Imidacloprid 350 g/l EC 35 ml/da
Imidacloprid 350 g/l SC 14 ml/da
Mephosfolan 250 g/l EC 150 ml/da
Methamidophos 600 g/l SL 80/100 ml/da
Methomyl %90 SP 55 g/da
Methomyl 200 g/l EC 200 ml/da
Omethoate 565 g/l SL 100/120 ml/da
Phosfolan 250 g/l EC 200 ml/da

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Tütünde yaprak tripsi ile mücadele,  tütün bakımı,  tütün bakım gübresi, gübreleri, tütün zararlıları, insektisitler,  tütün besleme gübreleri,tütünde zararlılarla kültürel mücadele, gübre üretimi,  tütün gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, tütün gübresi nasıl yapılır,  tütünde beyaz trips için ilaç,  yerfıstığı zararlıları nelerdir, tütün gübreleri, gübre üreticileri, toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  tütünde ilaçlama,  tütün ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, tütünde tripsler için etken madde, zirai ilaçlar,tarım ilaçları çeşitleri.



SOLVER KİMYA