TÜTÜNDE TEL KURDU..İNSEKTİSİT..TÜTÜN ZARARLILARI.. | SOLVER KİMYA - KİMYA ANSİKLOPEDİSİ - İMALAT ANSİKLOPEDİLERİ - KİMYA MAKALELERİ


MAKALELER / TÜTÜNDE TEL KURDU..İNSEKTİSİT..TÜTÜN ZARARLILARI..


tütünde tel kurdu ile ilgili görsel sonucu

 TÜTÜN TEL KURDU VE ÖZELLİKLERİ
 

Türlere göre renkler ayrıcalık göstermekle birlikte erginlerin renkleri genel olarak gri ile siyah arasında değişir. Vücutları uzun ve yassı olup vücut arkaya doğru incelme göstermiştir Üst kanatları (elytra) uzunluğuna çizgili ve noktalıdır. Boyları genellikle 8-10 cm dolayındadır. Ters çevrildiklerinde veya sıçramaları sırasında ses çıkarırlar.

Larvalar mum sarısı rengindedir. İnce uzun ve silindir biçiminde olan vücutları sert yapılıdır. Halkalar belirgindir. Dokunulduğunda sert hareketlerle kıvrılırlar.

Tel kurtlan kendilerine özgü biyolojik özellikler gösterirlerse de yaşayışları genel olarak aşağıdaki şekilde özetlenebilir.

Tel kurtlan kışı larva ve ergin durumunda geçirirler. Larvalar kışı toprak derinliklerinde, ergin ise çoğunlukla toprak içinde oluşturdukları hücre içinde ot yığınları altında veya gizlenmelerine elverişli yerle de geçirirler. İlkbaharda larvalar toprak yüzeyine yaklaşarak beslenirler. Erginler de bulundukları yerden ayrılarak beslenmeye ve çiftleşmeye başlarlar. Çiftleşen dişiler yumurtalarını temmuz ayı ortalarına kadar toprağın 10-15 cm derinliğine tek tek veya 30-40 lık kümeler halinde koyarlar. Bir dişinin koyduğu yumurta sayısı 150 dolayındadır. Yumurtaların açılması 30-40 gün sürer. Çıkan larvalar hemen beslenmeye başlar. Fakat ilk dönemlerde özellikle kuraklığa çok duyarlı olmaları nedeniyle çok sayıda ölüm meydana gelir. Larvalar gelişmesini 4 yılda tamamlar. Olgunluğu erişen larvalar yazın toprağın 30 - 40 cm derinliğine inerek bir kokon içinde pupa olurlar. Yazın meydana gelen erginler ancak ilkbaharda topraktan ayrılırlar.


tütünde tel kurdu ile ilgili görsel sonucu

 TÜTÜN TEL KURTLARI VE DAVRANIŞLARI
 

Erginler tütün yapraklarında beslenirse de önemli zararları görülmez. Larvalar bitkilerin toprakaltı organlarına saldırılar. İnce olan kökleri koparırlar, kökleri zarar gören bitkiler kolayca kurur. Yaşlı larvalar daha ağır zarara yol açarlar.

Zararlının Ege ve Karadeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Adıyaman ve Malatya illeri tütün dikim alanlarında bulunduğu tespit edilmiştir.

 

 TÜTÜN TEL KURDU İLE KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ

Larvaların dayanıklı bir görüşü olmasına rağmen çevre koşullarına karşı çok duyarlıdır. Tel kurdunun yüzeye yakın olduğu yaz sonları veya sonbaharda yapılacak bir toprak işlemesi geniş ölçüde ölüme neden olur. Genç larvaları kuraklığa karşı iyi biçimde koruyan tarla içindeki veya çevresindeki devamlı veya geçici çayırların sürümü yazın yapılmalıdır. Uygun olduğu takdirde yazın veya kışın yapılacak toprak işlemesi de populasyonu etkiler, ayrıca toprağı tam doyuran sulama tel kurtlarını öldürme bakımından çok etkilidir. Soğuk ve kurak havalarda zararlının azalmasına neden olurlar.


tütünde tel kurdu ile ilgili görsel sonucu

 TÜTÜN TEL KURTLARI İÇİN TARIMSAL İLAÇLAMA İLE MÜCADELE
 

Bir dönüme yetecek su miktarı ( 60 - 100 litre) hesaplanır ve ilaçlı su ile iyice karıştırılarak toprak yüzüne pülverize edilir. Toprak 15 - 20 cm derinliğe tek karıştırılır.

Tütün fideliklerinde ilaçlar sulama suyuna katılarak süzgeçli kova yardımı ile de atılır

 

 TÜTÜN TELKURDU İÇİN TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Metre karede 6-15 veya daha fazla larva saptanmışsa mücadeleye geçilmesi gerekir.

TÜTÜN TEL KURTLARI İÇİN ZİRAİ İLAÇLAR VE UYGULAMA REÇETELERİ.


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Chlorpyrifos Ethyl %25 WP 1200 g/da
Endosulfan 360 g/l - %32,9 EC/WP 150 ml/g -da

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Tütünde tel kurdu ile mücadele,  tütün bakımı,  tütün bakım gübresi, gübreleri, tütün zararlıları, insektisitler,  tütün besleme gübreleri,tütünde zararlılarla kültürel mücadele, gübre üretimi,  tütün gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, tütün gübresi nasıl yapılır,  tütünde tel kurdlar için ilaç,  yerfıstığı zararlıları nelerdir, tütün gübreleri, gübre üreticileri, toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  yerfıstığı ilaçlama,  tütün ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, tütünde tel kurtlar için etken madde, zirai ilaçlar,tarım ilaçları çeşitleri.



SOLVER KİMYA